Συμβουλές αγοράς για πλακάκια

Τι να προσέξετε πριν την αγορά

Συμβουλευτείτε τους εξειδικευμένους πωλητές μας, για τη σωστή πρόταση. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το σωστό πλακάκι για κάθε χώρο, διαλέγοντας την κατάλληλη προδιαγραφή (για οικιακό, επαγγελματικό, δημόσιο, βιομηχανικό), σε συνδυασμό πάντα με τη αισθητική του χώρου. Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί (νόρμες) που πιστοποιούν τις αντοχές των πλακιδίων και τα ομαδοποιούν σε κατηγορίες. Ενδεικτικά, μετρήσιμα ποιοτικά στοιχεία είναι η σκληρότητα που σημαίνει αντοχή στην τριβή, στη χάραξη, σε συστολές διαστολές, σε κρούση, η αντοχή σε χημικά, αντοχή στον πάγο, αντοχή του χρώματος, η αντιολίσθηση, η επιπεδότητα, η απορροφητικότητα, η ακαμψία κλπ.
Μία ολοκληρωμένη σειρά πλακιδίων αποτελείται από ποικιλία κωδικών διαφορετικών σε διαστάσεις, σχήματα και τελειώματα, που προορίζονται είτε για την κύρια κάλυψη μίας επιφάνειας, τα οποία αποκαλούμε «φόντο», είτε για διακοσμητικούς λόγους, τα οποία αποκαλούμε «ειδικά τεμάχια». Ειδικά τεμάχια, είναι τα listello ή μπορντούρες (μακρόστενα διακοσμητικά στοιχεία), τα decore (διακοσμητικά πλακάκια στη διάσταση του φόντου), τα σοβατεπί, τα σκαλοπάτια, τα γωνιακά κομμάτια (angolo) κλπ. Συνήθως τα πλακάκια φόντου κύριας κάλυψης, πωλούνται ανά m2, ενώ τα ειδικά τεμάχια πωλούνται ανά τεμάχιο.
Γρανιτοπλακάκια (ή πορσελανάτα, gres porcellanato) είναι τα κεραμικά πλακάκια που έχουν πιο πυκνή σύνθεση από τα συνηθισμένα, περιέχουν επιπλέον προσμίξεις που τους δίνουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και είναι κατάλληλα για χρήση σε εξωτερικούς χώρους μεγάλου φόρτου τριβής. Ψήνονται στους 1.200 οC -1.250οC σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κεραμικά πλακάκια που ψήνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και ο δείκτης απορροφητικότητας τους είναι μικρότερος από 0,05%.
Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη πλακιδίων, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους, το χώρο χρήσης τους, την επιφάνεια τους, το σχέδιο τους, τις διαστάσεις τους. Οι διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής μας δίνουν τα γρανιτοπλακάκια (ή πορσελανάτα), τα λευκόπαστα, τα κοκκινόπαστα, τα cotto, τα klinker κλπ., επισμαλτωμένα ή μη. Ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μπάνιο, δάπεδο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, στον τοίχο της κουζίνας και στην πισίνα. Ανάλογα με το σχέδιο τους χαρακτηρίζονται σε τεχνικά πλακάκια, αρχιτεκτονικά, απομίμηση μαρμάρου, ξύλου, πέτρας κλπ. Ανάλογα με την επιφάνεια τους χωρίζονται σε ματ, γυαλιστερά και ημι-γυαλιστερά (semi-levigato, lappato). Ανάλογα με τις διαστάσεις τους μπορεί να είναι ψηφίδες, μικρών διαστάσεων, μεγάλων διαστάσεων, τετράγωνα, μακρόστενα ή πολυεδρικά. Ανάλογα με το πάχος τους, μπορεί να είναι λεπτά (slim, kerlite), πχ 5mm πάχους, κανονικά, από 7mm έως 10mm και spessorato, άνω των 12mm.
Είναι σημαντικό σε όλους τους τομείς να συγκρίνουμε ομοειδή προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτός από την αισθητική, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλες διαφορές τιμής μπορούν να εξηγηθούν, εφόσον συγκρίνετε το είδος του πλακιδίου (πορσελανάτο, λευκή πάστα, κόκκινη πάστα κλπ), τις πιστοποιημένες τεχνικές προδιαγραφές των πλακιδίων, την προέλευσή τους και το εργοστάσιο παραγωγής.
Γερό είναι το πλακάκι που δεν θα μας προδώσει κατά τη χρήση του και θα αποδειχθεί αντάξιο των τεχνικών προδιαγραφών με τις οποίες έχει πιστοποιηθεί. Είναι κρίσιμο λοιπόν, να διαλέξουμε το κατάλληλο πλακάκι για κάθε χώρο (οικιακό, επαγγελματικό, δημόσιο, βιομηχανικό), με την κατάλληλη τεχνική προδιαγραφή. Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που πιστοποιούν τις αντοχές των πλακιδίων και τα ομαδοποιούν σε κατηγορίες. Ενδεικτικά, μετρήσιμα ποιοτικά στοιχεία είναι η σκληρότητα που σημαίνει αντοχή στην τριβή, στη χάραξη, σε συστολές-διαστολές, σε κρούση, η αντοχή σε χημικά, αντοχή στον πάγο, αντοχή του χρώματος, η αντιολίσθηση, η επιπεδότητα, η απορροφητικότητα, η ακαμψία κλπ. Ένα καλό πλακάκι είναι κατά πολύ ανθεκτικότερο από οποιοδήποτε φυσικό υλικό (μάρμαρο, ξύλο).
Ναι, υπάρχει εγγύηση στα πλακάκια, συνήθως όχι χρονική όπως συμβαίνει στα περισσότερα καταναλωτικά είδη, αλλά εγγύηση προδιαγραφών χρήσης και αντοχής. Είναι σημαντικό να γίνει η σωστή επιλογή προδιαγραφών, για το σωστό χώρο. Επιλέξτε μέτριας αντοχής για χώρους που δε χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα ή χώρους που δεν επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό, κανονικής αντοχής για το εσωτερικό του σπιτιού σε όλους τους χώρους και πιο ανθεκτικά για εξωτερικούς χώρους, γκαράζ, επαγγελματικούς χώρους κλπ. Ζητήστε απαραίτητα τις προδιαγραφές εργοστασίου. Ειδικά στον χώρο των κεραμικών πλακιδίων, είναι πολύ εύκολο να σας πουλήσουν, άλλα αντί άλλων!
Καλό είναι να αγοράζουμε ένα μικρό απόθεμα ασφαλείας, από την ίδια «παρτίδα» πλακιδίων, ποσότητα περίπου 7% επιπλέον της ποσότητα που θα χρειαστούμε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν χρειαστούμε επιπλέον πλακάκια για αντικατάσταση τυχών σπασμένων (λόγω φθοράς, ατυχήματος, καταστροφής από επισκευή υδραυλικών σωλήνων κλπ.), δεν θα υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά η ίδια «παρτίδα» παραγωγής. Άρα ακόμα και την ίδια γκάμα πλακιδίων να βρούμε, θα διαπιστώσουμε διαφορά στο κάλιμπρο και την απόχρωση λόγω διαφορετικής παρτίδας.
Η λευκή πάστα αποτελείται από ψιλό κόκκο μεγάλης συμπύκνωσης (ειδικό βάρος), το οποίο δίνει τη δυνατότητα ψησίματος σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να παραμορφώνεται το σχήμα του πλακιδίου. Η κόκκινη πάστα αποτελείται από χοντρό κόκκο, ο οποίος επιτρέπει στο ζεστό αέρα να εισχωρήσει στο σώμα του πλακιδίου και να το παραμορφώσει. Έτσι, η κόκκινη πάστα δεν μπορεί να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Τα κοκκινόπαστα πλακάκια ψήνονται στους 850 οC με 1.000οC, ενώ τα λευκόπαστα στους 1.100 οC με 1.200 οC. Όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία ψησίματος, τόσο μεγαλύτερη η αντοχή του πλακιδίου. Το αποτέλεσμα είναι τα λευκόπαστα πλακάκια να είναι, εν γένει, ισχυρότερων προδιαγραφών από τα κοκκινόπαστα. Το είδος της πάστας δεν είναι βέβαια το μόνο χαρακτηριστικό των πλακιδίων, σημαντικό είναι και το θέμα του αριθμού ψησιμάτων, υπάρχουν πλακάκια μονού και διπλού ψησίματος. * Λέγοντας «πάστα», εννοούμε το χρώμα της βάσης του πλακιδίου.
Ενδέχεται η κύρια μάζα του πλακιδίου να χρειάζεται διαφορετική θερμοκρασία ψησίματος από την επισμάλτωση του, οπότε η διαδικασία παραγωγής θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια διαφορετικών ψησιμάτων. Ανάλογα με τη μάζα των πλακιδίων, ψήνονται σε θερμοκρασία 850-1250οC. Τα πλακίδια δύο ψησιμάτων έχουν, εν γένει, ισχυρότερες προδιαγραφές απ’ ό,τι αυτά με ένα.
Είναι εκείνα που κατά την διαδικασία παραγωγής του εργοστασίου, έχει προστεθεί σμάλτο στην επιφάνεια τους, είτε ταυτόχρονα με το ψήσιμο του πλακιδίου, είτε σε δεύτερη φάση μετά το ψήσιμο για την σκλήρυνση της κύριας μάζας του πλακιδίου. Η επισμάλτωση δεν είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, οπότε η επιλογή είναι θέμα γούστου.
Η επίστρωση κεραμικών πλακιδίων, η τσιμεντοκονία, τα γεμίσματος αρμών, δεν θεωρούνται αδιάβροχες επιφάνειες ή τουλάχιστον όχι αρκετά ώστε να εγγυηθεί κανείς μια αποτελεσματική στεγανοποίηση, που θα εμποδίσει τη διείσδυση υγρασίας στο κάτω δωμάτιο. Εάν απαιτείται μια εγγυημένη στεγανοποίηση, είναι ουσιαστικό να εγκατασταθεί ένα κατάλληλο στρώμα στεγανοποίησης (παραδείγματος χάριν μια ασφαλτούχος μεμβράνη), κάτω από την επιφάνεια εγκατάστασης. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποηθούν κατάλληλα υλικά τσιμεντοκονίας. Συμβουλευθείτε τον πωλητή σας προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το πλακάκι είναι καλός αγωγός της θερμότητας και ιδανικό για επίστρωση σε δάπεδα με επιδαπέδια θέρμανση. Η βασική προϋπόθεση είναι τα πλακάκια να είναι της κατηγορίας Group BI ή Group ΒΙΙ. Οι επόμενες τέσσερις προϋποθέσεις είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να επικοινωνηθούν με την εταιρία που θα αναλάβει την ενδοδαπέδια θέρμανση. Χρησιμοποιούμε εποξειδική ενισχυμένης κόλλα. Αφήνουμε υποχρεωτικά αρμό πλακιδίων τουλάχιστον 5mm (πλην λουτρών). Το πάχος του υποστρώματος πρέπει να είναι το ελάχιστο 5cm. Οι αρμοί διαστολής της τσιμεντοκονίας πρέπει να συμπίπτουν με τους αρμούς των πλακιδίων.
Τα κεραμικά πλακίδια ταιριάζουν ιδανικά στις εφαρμογές υπερυψωμένων δαπέδων. Αυτά τα συστήματα κάλυψης δαπέδων, αποτελούνται από ταμπλό στρωμένων πλακιδίων, πάνω σε κατάλληλου μεγέθους υποστηρίξεις χάλυβα, ώστε να δημιουργείται κενό μεταξύ της κάλυψης του δαπέδου και του υποορόφου. Στο κενό που δημιουργεί το υπερυψωμένο δάπεδο, υπάρχουν συνήθως βοηθητικές εγκαταστάσεις, καλώδια κ.λπ., που χρειάζονται εύκολη πρόσβαση για την επιθεώρηση και τη συντήρηση τους. Αυτό μπορεί να γίνει απλά με την αφαίρεση ενός ή δύο ταμπλό, τα οποία μπορούν να επιστραφούν στις θέσεις τους όταν ολοκληρωθεί η εργασία. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις των κεραμικών πλακιδίων, τα καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλα για αυτές τις εφαρμογές. Το ταμπλό και η τεχνική εφαρμογή των πλακιδίων που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να σχεδιαστούν και να επιλεχτούν προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ακαμψίας και μη-παραμόρφωσης των πλακιδίων, αλλά και τις αναμενόμενες συνθήκες χρήσης.
Υπάρχουν εξειδικευμένες κόλλες για κάθε χρήση και κάθε είδος πλακιδίου, εποξειδικές, ενισχυμένες κλπ. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς στα καταστήματα μας για την σωστή επιλογή κόλλας. Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ανάλογα με τη χρήση. Μία κόλλα που στεγνώνει περισσότερο ή λιγότερο γρήγορα, μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το ίδιο το πλακάκι ανάλογα με τη μάζα του, την εγκατάσταση (κάθετη ή οριζόντια τοποθέτηση), ενώ θα πρέπει να έχει επιλεγεί ανάλογα του χώρου τοποθέτησης (δάπεδο, τοίχος, πισίνα). Αποθηκεύστε τα επικολλητικά υλικά σε χώρο δροσερό και στεγνό.
Η κατανάλωση εξαρτάται από το προφίλ της επιφάνειας και την τραχύτητα του υποστρώματος, καθώς επίσης και από το μέγεθος των πλακιδίων και τη μέθοδο τοποθέτησής τους. Ένας πολύ γενικός κανόνας που αφορά στην εφαρμογή πλακιδίων σε κανονικό υπόστρωμα (με τσιμεντοκονίας) λέει ότι καταναλώνουμε από 5 – 7 kg/m2.
Όλοι οι κατασκευαστές επιβάλλον τη χρήση αρμών μεταξύ των πλακδίων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συστολής και διαστολής των πλακιδίων. Συμβουλευτείτε του ειδικούς στα καταστήματα μας για την σωστή επιλογή στόκου. Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ανάλογα με τη χρήση. Σωστή επιλογή ποιότητας και απόχρωσης στόκου, είναι σημαντική για να σφραγίσει με άριστη απόδοση για πολλά χρόνια, τους αρμούς σύνδεσης των πλακιδίων σας. Αναλογιστείτε ότι το χρώμα του στόκου θα αλλοιωθεί (θα γίνει πιο σκούρο) μετά από κάποιο καιρό. Αποθηκεύστε τα επικολλητικά υλικά σε χώρο δροσερό και στεγνό.
Για τσιμεντοειδείς στόκους (γιατί υπάρχουν και 2 συστατικών) η κατανάλωση εξαρτάται από το μέγεθος των πλακιδίων και το πλάτος του αρμού και είναι 1 Kg / 2-3 m2 ανά στρώση.

Παρτίδα, διαλογή

Η «Διαλογή», δηλώνει εάν το πλακάκι πέρασε με επιτυχία ή όχι, τους ποιοτικούς ελέγχους του εργοστασίου και εάν τηρεί τις πιστοποιημένες τεχνικές προδιαγραφές του οίκου παραγωγής. Α΄ διαλογής, είναι τα πλακάκια που τηρούν τις πιστοποιημένες προδιαγραφές εργοστασίου. Όταν αυτό δεν συμβαίνει χαρακτηρίζονται ως Β’ διαλογής (πιθανώς λόγω μη επιτρεπόμενων αποκλίσεων σε διαστάσεις ή απόχρωση), ή και Γ΄ διαλογής (εάν π.χ. υπάρχει επιπλέον πρόβλημα στο ψήσιμο των πλακιδίων). Όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τη διαλογή (choice, scelta) στο κιβώτιο των προϊόντων τους.
Όχι, με εξαίρεση μόνο την περίπτωση που αυτή είναι η προδιαγραφή του πλακιδίου (Sfumatura) - στα πλακάκια αυτά η διαφορετική απόχρωση είναι το επιθυμητό. Λόγω σχεδιασμού, ενδέχεται στο ίδιο κουτί πλακιδίων να υπάρχουν πλακάκια διαφορετικών σκιάσεων (π.χ. για προσομοίωση φυσικών υλικών όπως φυσική πέτρα, μάρμαρο), αλλά όχι διαφορετικής απόχρωσης του φόντου. Συγκεκριμένα:
1.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V1, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα είναι μονόχρωμο.
2.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V2, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα παρουσιάζει μια μικρή χρωματική παραλλαγή .
3.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V3, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα παρουσιάζει μια περισσότερο αισθητή χρωματική παραλλαγή .
4.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V4, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα παρουσιάζει έντονη πολυχρωμία σε κάθε κουτί .
Κάθε φορά που ένα εργοστάσιο παράγει πλακάκια της ίδιας σειράς, η νέα παραγωγή διαφέρει ελαφρώς από την προηγούμενη (στον τόνο και το κάλιμπρο), παρ’ ότι τα συστατικά και η τεχνοτροπία της παραγωγής είναι ακριβώς τα ίδια. Διαφορά στον τόνο σημαίνει ελαφρώς διαφοροποιημένη απόχρωση, ενώ διαφορά στο κάλιμπρο σημαίνει διαφορά στις διαστάσεις (διαφοροποιήσεις σύμφωνες πάντα με τις πιστοποιημένες προδιαγραφές εργοστασίου). Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διαδικασία παραγωγής των πλακιδίων: i) χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες φυσικά υλικά η απόχρωση των οποίων δεν είναι ποτέ η ίδια ii) οι διαδικασίες παραγωγής (πρόσμιξη πρώτων υλών στις πρέσες, ψήσιμο στους φούρνους), επηρεάζονται άμεσα από περιβαλλοντικές συνθήκες όπως υγρασία, θερμοκρασία.
Διότι είναι πιθανόν να ανήκουν σε διαφορετικές «παρτίδες». Εάν συμβαίνει αυτό, είναι αναμενόμενο να διαφέρουν μεταξύ τους (σε τόνο ή/και κάλιμπρο), σύμφωνα πάντα με εγκεκριμένες προδιαγραφές απόκλισης. Γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίζουμε εξαρχής τις ανάγκες μας σε τετραγωνικά μέτρα και να αγοράζουμε μια επιπλέον ποσότητα ασφαλείας (7% παραπάνω απ’ την ανάγκη μας). Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί συμπληρωματική παραγγελία, η εταιρία μας διατηρεί ιστορικό της παρτίδας των πλακιδίων που αγοράσατε, οπότε δεν έχετε παρά να επιβεβαιώσετε την παραγγελία της σωστής παρτίδας στον πωλητή σας.

Τοποθέτηση

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε κακοτεχνία της επιφάνειας που θα καλύψετε πρέπει να διορθωθεί, διαφορετικά θα εμφανιστεί πρόβλημα και στο πλακάκι. Τυχών εξογκώματα ή λεκάνες, δεν θα επιτρέψουν την επίπεδη τοποθέτηση των πλακιδίων. Μεριμνήστε πριν την τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου, την προετοιμασία της τσιμεντοκονίας με αρμούς ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου. Συμβουλευτείτε τον πωλητή σας για να σας υποδείξει τα πλέον κατάλληλα υλικά τσιμεντοκονίας και υποστρώματος, καθώς και μονωτικά υλικά. Ζητείστε με τις αγορές σας, το λεπτομερές έντυπο οδηγιών τοποθέτησης.
Εάν η οικοδομή είναι καινούργια , χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 μήνες για την τοποθέτηση των πλακιδίων. Σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο απ’ τη θάλλασας (βουνό) αλλά και σε μέρη δίπλα στηθάλασσα, η τσιμεντοκονία θα πρέπει να αναμιχθεί με υλικό που θα την κάνει πιο σκληρή. Τα πλακάκια τοποθετούνται 7-10 μέρες μετά την τσιμεντοκονία και υπό νορμάλ καιρικές συνθήκες με θερμοκρασίες από 15-35οC. Είναι μεγάλο λάθος η τοποθέτηση σε χαμηλές ή πολύ υψηλές θεμροκρασίες, τα πλακάκια αυτά μια μέρα θα ξεκολλήσουν και θα καταστραφούν. Το καλοκαίρι που ενδεχομένως έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το στοκάρισμα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μετά από 24 ώρες από την τοποθέτηση, σε νορμάλ καιρικές συνθήκες και μετά από 72 ώρες σε υγρό καιρό.
Όλοι οι κατασκευαστές επιβάλλον τη χρήση αρμών μεταξύ των πλακδίων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συστολής και διαστιλής των πλακιδίων. Υπάρχουν πλακάκια με φινίρισμα ιδιαίτερης ακρίβειας, οι ακμές των οποίων είναι απόλυτα ακριβείς και επιτρέπεται η τοποθέτησή τους με ελάχιστο αρμό, της τάξης των 2mm. Τα πλακάκια αυτά ονομάζονται καλιμπραρισμένα (retifficato, squadrato). Τα πλακίδια retifficato (κομμένα με τεχνολογία laser) μπορούν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις να τοποθετηθούν και χωρίς καθόλου αρμό. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν αυστηρά οι προδιαγραφές (π.χ. δημιουργία αρμού διαστολής κάθε 12m2 κλπ). Σε περίπτωση που επιθυμείτε να τοποθετήσετε τα πλακάκια σας χωρίς αρμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον πωλητή σας.
Για τη σωστή τοποθέτηση και συντήρηση των γυαλιστερών πλακιδίων, η Piemme προτείνει τα εξής: Piemme.pdf
Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ο τοίχος να είναι επίπεδος. Εάν δεν είναι, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει επίπεδος, με τη χρήση κατάλληλων υλικών επίστρωσης. Η κόλλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να είναι ούτε πηχτή, ούτε ρευστή, ούτε και πολύ σε ποσότητα (δουλεύεται με το ψιλό χτένι του πλακά). Αν η ψηφίδα έχει νάυλον κάλυμμα, αφήστε πρώτα να στεγνώσει καλά η κόλλα και μετά αφαιρέστε το προστατευτικό νάιλον κάλυμμα. Καθαρίστε με ασετόν την επιφάνεια των ψηφίδων για να φύγουν τυχών υπολείμματα κόλλας από το προστατευτικό κάλυμμα. Ο αρμός δεν πρέπει να είναι πολύ αραιός. Μετά από 2 έως 4 ώρες από την αρμολόγηση κάνετε δεύτερο καθάρισμα με νερό (αλλάζετε συνεχώς το νερό, μέχρι ο στόκος φύγει τελείως από την επιφάνεια των ψηφίδων). Αν ο αρμός μείνει ακαθάριστος για περισσότερο χρόνο, καθαρίζει δύσκολα. Αν η ψηφίδα είναι μαρμάρινη, επαλείψτε την ψηφίδα με αδιαβροχοποιητικό υλικό, όταν ολοκληρωθούν επικόλληση και αρμολόγηση. Επιλέξτε το αδιαβροχοποιητικό υλικό ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε (γυαλιστερό, ματ σατινέ).
Καθαρίζουμε το στόκο πριν αυτός στεγνώσει. Όταν οι στόκοι αρμολόγησης στεγνώσουν, θα είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί το πλακάκι (ειδικά σε πλακάκια απομίμησης πέτρας), ενώ στα συγκεκριμένα σημεία θα γίνεται πιο έντονη η παρουσία βρωμιάς. Καθαρίζουμε με νερό, προαιρετικά ανακατεμένο με ξύδι.

Μετά την αγορά

Ο ιδανικός καθαρισμός γίνεται με τα ειδικά καθαριστικά κορυφαίων εταιριών (Kerakoll, Mapei, Fila κλπ). Αποφύγετε τα ισχυρά χημικά, υπάρχει πιθανότητα να βλάψουν την επιφάνεια τους. Ανάλογα με τον χώρο χρήσης (οικιακός, δημόσιος, επαγγελματικός κλπ.), μελετήστε τις τεχνικές προδιαγραφές των πλακιδίων (απορροφητικότητα, αντοχή χημικών, συντελεστή απόξεσης κλπ.) για τη σωστή επιλογή και χρήση χωρίς προβλήματα ή συμβουλευτείτε τον πωλητή σας. Προσοχή στα πλακάκια τύπου Cotto, επειδή είναι πορώδη και απορροφητικά, για την καλύτερη απόδοσή τους, χρειάζονται τακτικά πέρασμα με το ειδικό κερί που τα προστατεύει και τα αδιαβροχοποιεί.
Το πλακάκι είναι ένα από τα ασφαλέστερα κατασκευαστικά υλικά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος στο οποίο εγκαθίστανται και δεν αποτελούν κίνδυνο υγείας. Σχεδιάζονται με ειδικές αντιολισθητικές επιφάνειες, ικανά να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη κινδύνων που συνδέονται με την ολίσθηση και την πτώση. Δεν είναι ευαίσθητα στη φυσιολογική ενόχληση που προκύπτει από τη συσσώρευση της ηλεκτροστατικής φόρτισης σε μία επιφάνεια, συνεπώς είναι ιδανική λύση για χρήση σε δάπεδο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των ανθρώπων δεν εμποδίζουν τη διαφυγή τους, είναι από τη φύση τους άφλεκτα και γενικά δεν βλάπτονται από τις θερμοκρασίες που μπορούν ενδεχομένως να επιτευχθούν σε μια πυρκαγιά. Έτσι πατώματα ή τοίχοι καλυμμένοι από κεραμικά πλακάκια, δεν θα επηρεαστούν από φλόγες, δεν θα μεταδώσουν τις φλόγες και δεν θα εκπέμψουν ουσίες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πειραματικά έχει αποδειχθεί ότι σε μια πυρκαγιά, τα κεραμικά πλακίδια έχουν αποτελεσματική λειτουργία προστασίας των επιφανειών στις οποίες εγκαθίστανται. Η δραστική μείωση της θερμικής σφοδρότητας σε αυτές τις επιφάνειες, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάρρευσης τους.
Οι συνήθεις αιτίες είναι αφενός να έχουν προκύψει διότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές χρήσης του χώρου στον οποίο τοποθετήθηκαν και αφετέρου λόγω κακομεταχείρισης σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκατάστασης. Οι προμηθευτές και οι εγκαταστάτες των πλακιδίων πρέπει να έχουν γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών και του σημείου τοποθέτησης (εσωτερικός-εξωτερικός χώρος, οικιακός-επαγγελματικός χώρος), προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ζημιάς κατά της χρήση ή ακόμα και στο διάστημα μετά την εγκατάσταση και πριν την παράδοση του έργου. Στρωμένη επιφάνεια με πλακάκια, μπορεί να βλαφτεί χημικά ή μηχανικά, από εργάτες που δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά και χρησιμοποιούν για την εργασία τους τη στρωμένη επιφάνεια. Για να αποκλειστεί αυτός ο κίνδυνος, είναι ενδεδειγμένο να προστατευθούν οι στρωμένες με πλακίδια επιφάνειες, με λουρίδες ξύλου, φύλλα πολυαιθυλενίου ή κάλυψη από πριονίδι.
Πιθανότητα οφείλεται στον εγκλωβισμό υγρασίας στο υπόστρωμα, που σιγά σιγά εκτονώνεται. Συναντάται συχνά σε περιπτώσεις που για υπόστρωμα αντί της κλασικής τσιμεντοκονίας, έχουμε περλομπετόν. Το περλομπετόν είναι πολύ μαλακό υπόστρωμα και πορώδες και εγκλωβίζει νερό. Άλλη πιθανότητα είναι όταν, λόγω πίεσης χρόνου ή βιασύνης, εφαρμόζουμε τον στόκο την ίδια ημέρα που τοποθετήσαμε τα πλακάκια. Η κόλλα που έχει αραιωθεί με νερό δεν έχει προλάβει να στεγνώσει κι έτσι η υγρασία που εγκλωβίστηκε θα εκτονωθεί αργότερα.
Η τελική επιφάνεια του πλακιδίου έχει προκύψει από συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής και ψησίματος και δεν μπορεί να αλλάξει. Στο εμπόριο υπάρχουν ορισμένα υλικά που υπόσχονται κάτι τέτοιο, αλλά με αμφίβολο αποτέλεσμα.