Συχνές Ερωτήσεις

Αξεσουάρ μπάνιου

Τα αξεσουάρ μπάνιου ολοκληρώνουν την αισθητική του μπάνιου, προσθέτοντας την τελική πινελιά. Η σημερινή γκάμα των αξεσουάρ προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις για κάθε ανάγκη. Πέραν από τις κλασικές επιλογές σε χαρτοθήκες, σαπουνοθήκες κλπ, επιλέξτε ανάμεσα σε ποικιλία από πετσετοκρεμάστρες, κρίκους, ραφοπετσετοθήκες, ράφια πετσέτων, dispenser υγρού σαπουνιού, χαρτοθήκες με ή χωρίς καπάκι, χαρτομαντηλοθήκες, καλόγηρους, θερμαντικές πετσετοθήκες κλπ. Για κοινόχρηστους χώρους με μεγάλη κίνηση (ξενοδοχεία, αεροδρόμια, σταθμούς κλπ.) υπάρχουν ειδικές σειρές σε σχεδιασμό και υλικά κατασκευής (π.χ. ανοξείδωτα ιδιαίτερης αντοχής με εγγύηση εφόρου ζωής, αντιβανδαλικά προϊόντα, ΑΜΕΑ κλπ).
Αν και οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν εγγύηση στα αξεσουάρ μπάνιου, με την κατάλληλη φροντίδα και τον σωστό καθαρισμό, οι επιφάνειες τους μπορούν να μείνουν αψεγάδιαστες για πάντα. Για να γίνει αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά ούτε και τραχιά υφάσματα. Τα προϊόντα καθαρισμού, που ενδείκνυνται για τα αξεσουάρ μπάνιου, πρέπει να είναι ήπια καθώς και τα πανάκια να είναι βαμβακερά και ελαφρώς βρεγμένα. Η εφαρμογή του καθαριστικού πρέπει να γίνεται σε μικρή απόσταση περίπου 20-25 εκ. και είναι καλό να το αφήσετε να δράσει για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλένετε με πολύ νερό και στεγνώνετε καλά το αξεσουάρ του μπάνιου με ένα μαλακό, στεγνό πανάκι. Σε περίπτωση που έχουν δημιουργηθεί θαμπάδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακές μεθόδους και να φτιάξετε ένα διάλυμα χλιαρού νερού με λεμόνι ή ξύδι. Αφού λοιπόν φτιάξετε το καθαριστικό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρέξετε το πανάκι σας με το διάλυμα και ελαφρά να τρίψετε τα θαμπά σημεία. Τέλος ξεβγάζετε με άφθονο νερό και σκουπίζετε καλά με ένα καθαρό πανί. Να θυμάστε ότι η τακτική φροντίδα αποτελεί έναν τρόπο για να αποφύγετε αλλοιώσεις και θαμπάδες στις επιφάνειες των αξεσουάρ μπάνιου σας.

Είδη υγιεινής

Πρώτη προτεραιότητα η άνεση στη χρήση και τον καθαρισμό και η αξιοπιστία. Αν ο χώρος του μπάνιου είναι περιορισμένος και κάθε εκατοστό του πολύτιμο, επιλέγουμε προϊόντα που εκμεταλλεύονται έξυπνα το χώρο, προσφέροντας εργονομία και αίσθηση άνεσης (κρεμαστή λεκάνη και εντοιχιζόμενο καζανάκι). Δώστε βάση σε είδη που εξοικονομούν ενέργεια και πόρους: μπαταρίες εξοικονόμησης νερού και θερμοκρασίας, μηχανισμούς καζανακίων με σύστημα απορροής 2 λειτουργιών για οικονομία νερού. Για τουαλέτες ξενοδοχειακών μονάδων επιλέξτε συσκευές με χαμηλά επίπεδα θορύβου (πχ. καζανάκια εφοδιασμένα με χαμηλού θορύβου σύστημα νερού πλήρωσης & απορροής). Δοκιμάστε το σύστημα καθισμάτων Soft Closing, για ασφαλές, αθόρυβο και ελεγχόμενο σταδιακό κλείσιμο του καθίσματος της λεκάνης. Αναζητήστε τις Back to wall λεκάνες, με όσο το δυνατό λιγότερο εμφανείς τις οπές εγκατάστασης των προϊόντων και έξυπνες καλύψεις στερέωσης, που θα κάνουν το καθαρισμό παιχνίδι, αναβαθμίζοντας τη συνολική αισθητική του μπάνιου. Επιλέξτε επώνυμα είδη, με εγγύηση after sales, εξασφαλίζοντας ότι και μετά από πολλά χρόνια θα υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ακόμα και το καλύτερο προϊόν θα παρουσιάσει βλάβη, εάν τοποθετηθεί με λάθος τρόπο από ερασιτέχνη ή κακό τοποθέτη. Γι΄ αυτό επιλέγουμε έμπειρους τεχνικούς τοποθέτησης, που σέβονται και μελετάνε τις οδηγίες τοποθέτησης του κατασκευαστή. Σε περίπτωση που το θελήσετε, μπορούμε να σας προτείνουμε εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησης (πλακάδες, υδραυλικούς), μέσω της υπηρεσίας «Με το κλειδί στο χέρι»..
Επώνυμα είδη υγιεινής από πορσελάνη ή ανοξείδωτο έχουν συνήθως εγγύηση εφόρου ζωής. Χρησιμοποιείστε και περιποιηθείτε τα είδη υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Είναι δεδομένο ότι όλα τα είδη που σέβονται τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, συνοδεύονται από τουλάχιστον 2 χρόνια εγγύηση.
Καθαρίζονται πολύ εύκολα, με τη χρήση κλασικών απορρυπαντικών. Οι λείες, στεγανές και ανθεκτικές επιφάνειες, είναι ανθεκτικές στα οξέα και αλκαλικά διαλύματα που συναντώνται σε ένα νοικοκυριό. Απομακρύνετε σημάδια από άλατα, υπολείμματα λιπαρών ουσιών καθώς και σαπουνιού, γρήγορα και χωρίς κόπο με απορρυπαντικά του εμπορίου για το μπάνιο. Απομακρύνετε εύκολα άλατα με απορρυπαντικά που περιέχουν ξύδι ή απαλό διάλυμα ξυδιού, αφήστε σε δύσκολους λεκέδες ένα πανί μουλιασμένο στο ξύδι να δράσει ένα ολόκληρο βράδυ. Είδη καθημερινής χρήσης για το σώμα μας (υγρά σαπούνια, αφρόλουτρα κλπ), μπορεί να βλάψουν τα κεραμικά υλικά. Ξεπλύνετε με νερό μετά τη χρήση τους.

Λεκάνες κρεμαστές

Εξαρτάται από τον τύπο της λεκάνης. Το ελάχιστο βάρος είναι 200 κιλά, ενώ κάποιες επώνυμες μάρκες, όπως πχ η Geberit δίνουν έως και 400 κιλά.
Λεκάνες "Rimless", χαρακτηρίζονται εκείνες που κατασκευάζονται χωρίς το κλασικό εσωτερικό χείλος λεκάνης, πετυχαίνοντας μία εντυπωσιακά αποτελεσματική μέθοδο έκπλυσης, μοναδικής καθαριότητας και οικονομίας νερού. Η νέα τεχνολογία εξασφαλίζει πλύσιμο όλης της εσωτερικής επιφάνειας της λεκάνης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκπλυσης, με δυναμική ροή και ισχυρή έκπλυση που δεν δημιουργεί ανεπιθύμητες πιτσιλιές.

Καζανάκια

Επιλέξτε ανεπιφύλακτα εντοιχισμένο καζανάκι, τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν λυθεί οριστικά. Το εντοιχισμένο καζανάκι χαρίζει την αίσθηση του ανοικτού χώρου στο μπάνιο, κρύβοντας τον ενοχλητικό όγκο του καζανακίου, τις σωληνώσεις, τις συνδέσεις που απαιτούνται, ενώ συγχρόνως μειώνει το θόρυβο λειτουργίας. Το συνολικό όφελος χώρου είναι μεταξύ 10cm και 15cm. Τοποθετείται ακόμα και σε τοίχο με μονό τούβλο! Επώνυμοι οίκοι κατασκευάζουν τις δεξαμενές χωρίς ραφές αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαρροών, ενώ ο σχεδιασμός και τα υλικά κατασκευής των λειτουργικών σημείων, συνοδεύονται από πολύχρονη εγγύηση. Έτσι, η απροβλημάτιστη λειτουργία των επώνυμων προϊόντων διαρκεί πολλά, πολλά χρόνια. Η προσβασιμότητα στο μηχανισμό για τυχών επιθεωρήσεις ή επισκευές είναι εύκολη και η επιδιόρθωση, υπόθεση τόσο εύκολη που μπορείτε να την κάνετε ακόμα και μόνοι σας.

Νιπτήρες

Αναλόγως το ύφος και της διάστασης του μπάνιου σας, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ μιας τεράστιας ποικιλίας νιπτήρων όλων των σχημάτων, των υλικών και των χρωμάτων. Επικαθήμενοι, υποκαθήμενοι, ένθετοι, ημιένθετοι, ελευθέρας τοποθέτησης, επίτοιχοι, με κολώνα ή χωρίς, επιδαπέδιοι. Πορσελάνινοι, μαρμάρινοι, solid surface, κρυστάλλινοι, ανοξείδωτοι. Τετράγωνοι, ορθογώνιοι, στρογγυλοί, οβάλ, ασύμμετροι, παράγωνοι. Με λεπτό ή χοντρό χείλος, με βαθιά ή ρηχή γούρνα, με πάγκο ή χωρίς.

Καλύμματα λεκάνης

Τα καλύμματα λεκάνης διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο και τον οίκο κατασκευής τους. Αν δεν γνωρίζετε το μοντέλο είναι σημαντικό να εντοπίσετε τη μάρκα, τον οίκο κατασκευής της λεκάνης ή του καλύμματος. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε κανένα στοιχείο, φτιάξτε ένα «πατρόν» σε χαρτί εφημερίδας, ζωγραφίζοντας το περίγραμμα της λεκάνης και τη θέση των δύο οπών στήριξης του καλύμματος. Επισκεφθείτε με αυτό ένα από τα καταστήματα μας και ένας εξειδικευμένος πωλητής θα προσπαθήσει να το εντοπίσει.

Έπιπλα μπάνιου

Το πρώτο κριτήριο είναι η διάσταση του επίπλου. Το δεύτερο η σύνθεση που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε μεταξύ απλού νιπτήρα ή πάγκου με νιπτήρα ή πάγκου με ντουλάπια κάτω ή μήπως και πάνω; Με ένα ή με δύο νιπτήρες; Μήπως βολεύει το γωνιακό έπιπλο; Πολλές εταιρίες παρέχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσετε μόνοι σας το έπιπλο, όπως το θέλετε, χρησιμοποιώντας modulo κομμάτια, χτίζοντας το σαν ένα lego! Σκεφθείτε το ύφος που χαρακτηρίζει το μπάνιο σας, το έπιπλο είναι το στολίδι του μπάνιου: μοντέρνο, κλασικό, παραδοσιακό, minimal, μπαρόκ κλπ. Επιλέξτε υλικό ανάμεσα σε μασίφ ξύλο, συνθετική μελαμίνη, solid surface, κρύσταλλο κλπ. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις λεπτομέρειες, το φινίρισμα, την ποιότητα των μηχανισμών, το soft-closing άνοιγμα των ντουλαπιών.
Χρησιμοποιούμε απαλά καθαριστικά και ένα απαλό πανί. Για τις γυάλινες επιφάνειες καθώς και για καθρέπτες, χρησιμοποιούμε κοινό καθαριστικό τζαμιών. Στεγνώνουμε όποια υπολείμματα νερού, με ένα στεγνό πανί, ώστε να μην μείνουν για πολύ ώρα στην επιφάνεια των επίπλων. Δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρια με άγρια επιφάνεια, για να μην προκαλέσουμε εκδορές στην επιφάνεια των επίπλων.

Μπανιέρες

Η πλειοψηφία σήμερα χρησιμοποιεί ακρυλικές μπανιέρες. Υπάρχουν ακόμα οι παραδοσιακές μαντεμένιες και οι χυτοσίδηρες, αλλά και η τελευταία λέξη της μόδας, οι solid surface. Αν έχετε τη δυνατότητα για μπανιέρα ελεύθερης τοποθέτησης, η solid surface είναι μάλλον η προτεραιότητα σας, λόγω των απίθανων σχημάτων που μπορεί να διαμορφωθεί το υλικό αυτό.
Η ακρυλική μπανιέρα επικρατεί κατά κράτος λόγω της πρακτικότητας, της βελτιωμένης αντοχής, της επισκευασιμότητας και της ποικιλίας σχεδίων. Καλύπτει επίσης μια τεράστια γκάμα προϊόντων ευεξίας (υδρομασάζ, spa, χρωματοθεραπεία). Η μαντεμένια μπανιέρα έχει τους φανατικούς της, κυρίως λόγω της αίσθησης και της στιβαρότητας που εμπνέει ο χάλυβας. Οι μαντεμένιες μπανιέρες το χειμώνα έχουν εξαιρετικά κρύες επιφάνειες, ενώ οι ακρυλικές είναι ουδέτερες στις αλλαγές θερμοκρασίας, πιο φιλικές στην επαφή με το ανθρώπινο σώμα χωρίς να μας παγώνουν.
Οι ακρυλικές μπανιέρες, παράγονται σε διάφορες διαστάσεις και σχήματα, ασύμμετρες, απλές εκδόσεις ή εκδόσεις υδρομασάζ, με εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Λόγω υλικού κατασκευής, παραμένουν ουδέτερες στις μεταβολές θερμοκρασίας, έτσι δεν μας παγώνουν το χειμώνα. Η γυαλάδα τους διατηρείται περισσότερο από αυτή των μαντεμένιων μπανιερών. Εάν χαραχτούν επισκευάζονται, αν θαμπώσουν με την πάροδο του χρόνου ή τη χρήση χλωριούχων διαλυμάτων λειαίνονται. Επώνυμοι οίκοι παραγωγής, χρησιμοποιούν ενισχυμένες πρώτες ύλες με προσμίξεις χαλαζία, που προφέρουν εξαιρετικής αντοχή σε σχέση με την κλασσικά ακρυλικά προϊόντα, λύνοντας το πρόβλημα στις ευαίσθητες επιφάνειες. Η ακρυλική μπανιέρα μπορεί να δώσει την αίσθηση φθηνής κατασκευής, τη στιγμή που το νερό πέφτει πάνω της και ακούγεται σαν ένα άδειο πλαστικό δοχείο. Και εδώ όμως το θέμα αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους κατασκευαστές, με τεχνικές γεμίσμτος του πάτου και των τοιχωμάτων.
Οι μαντεμένιες μπανιέρες είναι στιβαρές κατασκευές, από επισμαλτωμένο χάλυβα, που εμπνέει σιγουριά Ο ήχος του νερού που πέφτει στην επιφάνεια, δίνει την αίσθηση στιβαρής κατασκευής. Είναι δύσκολο να χαράξουν και αν συντηρηθούν καλά, μπορεί να κρατήσουν τη γυαλάδα τους για πολλά χρόνια. Τα μειονεκτήματα είναι ότι εάν για κάποιο λόγο φύγει το σμάλτο (π.χ. λόγω πτώσης κάποιου αντικειμένου), αυτό δεν επιδιορθώνεται εύκολα. Υπάρχει η λύση της επισμάλτωσης, η οποία αν και μπορέι να βελτιώσει το πρόβλημα, σπάνια μπορεί να επαναφέρει τη μπανιέρα στην άψογη αρχική κατάσταση. Η επισμάλτωση είναι εξειδικευμένη εργασία σχετικά υψηλού κόστους. Το χειμώνα, οι μαντεμένιες μπανιέρες έχουν εξαιρετικά κρύες επιφάνειες και μας παγώνουν, αφού ο χάλυβας είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Λόγω δυσκολίας στη διαμόρφωση της πρώτης ύλης, δεν τις συναντάμε σε πολλά σχέδια (δεν υπάρχουν ασύμμετρες ή γωνιακές), αλλά ούτε και με υδρομασάζ.
Η καλύτερη λύση και η σύσταση των κατασκευαστών είναι η τοποθέτηση μετά τα πλακάκια. Ο βασικός λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η μπανιέρα μπορεί να μπει και να βγει εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή, καθιστώντας ευκολότερη την επισκευή και τη συντήρηση της. Όμως, αν επιθυμείτε να την τοποθετήσετε πριν τα πλακάκια, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αρκεί οι τεχνίτες να προσέξουν να μην την τραυματίσουν κατά την τοποθέτηση των πλακιδίων.
Τα κατάλοιπα δύσκολα μένουν στην ακρυλική επιφάνεια, συστήνεται μετά το μπάνιο απλή περιποίηση με απαλό σφουγγάρι ή πανί με λίγο καθαριστικό. Υπολείμματα αλάτων αφαιρούνται με λίγο ξύδι. Αν μετά από χρόνια χαθεί η γυαλάδα, χρησιμοποιείστε εγγυημένα σετ περιποίησης. Μην χρησιμοποιήσετε σφουγγάρια με άγρια επιφάνεια ή μικρο-ίνες που θα χαράξουν την ακρυλική επιφάνεια.

Ντουσιέρες

Το σχήμα είναι καθοριστικό για την επιλογή σας: τετράγωνη, ορθογώνια, ημικυκλική ή οβάλ; Από υλικά μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ακρυλικού, πορσελάνης, solid surface και μαρμάρου ή να δημιουργήσετε τη ντουσιέρα σας χτιστή με πλακάκια. Μην αγνοήσετε την τελευταία λέξη της μόδας, τις υπέρκομψες flat ντουσιέρες (slim), σε ακρυλικό ή solid surface, μπορείτε ακόμα και να εγκιβωτήσετε τη flat ντουσιέρα, φέρνοντας την στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο!

Καμπίνες

Επιλέξτε έξυπνες τεχνικές και σχεδιαστικές λύσεις, με καθαρές γραμμές, μεγάλα κρύσταλλα ασφαλείας, με ειδική επεξεργασία κατά της επικάθισης αλάτων, καλή εφαρμογή ελαστικών στεγανοποίησης και ακρυλικά στοιχεία άριστης ποιότητας. Επιλέξτε καμπίνα με μέγιστο εσωτερικό χώρο για εύκολη πρόσβαση, φιλικές λειτουργίες προς τον χρήστη, βασικές εκδόσεις ή πολυλειτουργίες ή εκδόσεις χαμάμ, ανάλογα με το γούστο σας και το προϋπολογισμό σας. Μελετήστε τους πιθανούς τρόπους ανοίγματος των θυρών, επιλέξτε μεταξύ ανοιγόμενων (δεξιά ή αριστερά;) και συρόμενων. Ρίξτε μια ματιά στα διαφορετικά πλαίσια, κλασσικά και minimal αισθητικής, παραδοσιακών ή μοντέρων υλικών. Σημαντικό για την καλή απόδοση της καμπίνας, η ευκολία στον καθαρισμό και τη συντήρησή της και είναι η σωστή τοποθέτηση.

Υδρομασάζ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η χρήση μίας συσκευής υδρομασάζ έχει στόχο τη χαλάρωση, την ευεξία, την απόλαυση μοναδικών αισθήσεων που δρουν ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. Υδρομασάζ είναι η θεραπεία κατά την οποία το σώμα βυθίζεται για 25 με 35 λεπτά σε νερό θερμοκρασίας 30 έως 35 °C και υπόκειται σε μαλάξεις από δίνες στροβιλιζόμενου νερού και αέρα. Οι δίνες αυτές σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, ενεργοποιούν τα λεμφικά αγγεία, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζοντας έτσι κουρασμένους μυς και βοηθώντας στην θεραπεία ρευματικών παθήσεων και τραυματισμών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι βοηθά στην ψυχική μας ισορροπία μειώνοντας το άγχος και δημιουργώντας ευεξία και χαλάρωση. Η απόλαυση ενός υδρομασάζ σε μπανιέρα είναι μοναδική εμπειρία, αλλά ο χρόνος του σύγχρονου ανθρώπου σπάνια επιτρέπει αυτή την πολυτέλεια, οπότε σκεφθείτε την τοποθέτηση υδρομασάζ με ντους στην ντουσιέρα σας. Το κόστος ξεκινάει από τα €300 για τα απλούστερα συστήματα υδροντούς και ξεπερναέι τα €10.000 για τα state of the art Jacuzzi.
Καμία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία δεν παράγει μαντεμένια μπανιέρα με υδρομασάζ και ο βασικός λόγος είναι η μαντεμένια μπανιέρα δεν μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του νερού πάνω από μερικά λεπτά, καταργώντας έτσι μια από τις βασικές προϋποθέσεις του υδρομασάζ που είναι θερμοκρασία νερού από 30 έως 35 βαθμούς.
- Μια μπανιέρα με σταθερά ακροφύσια (jet) δεν παρέχει αποτελεσματικό μασάz για όλους τους σωματότυπους
- Μια μπανιέρα με κακή σχέση ισχύος ανά λίτρο δεν κάνει αποτελεσματικό μασάζ. Μην εντυπωσιάζεστε τον αριθμό των ίππων: η ισχύς του μοτέρ ΔΕΝ είναι απαραιτήτως ανάλογη της απόδοσης του ( όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αυτοκίνητα)
- Μια μπανιέρα κακής κατασκευής κάνει πολύ θόρυβο
- Μια μπανιέρα με κακή αποστράγγιση γίνεται εστία βακτηρίων
- Μια μπανιέρα υδρομασάζ από μαντέμι καταργεί την προϋπόθεση της υψηλής θερμοκρασίας
Σκεφθείτε επίσης ποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά σας ενδιαφέρουν: Στις μπανιέρες. Ικανός αριθμός jets στη μπανιέρα, προγράμματα λειτουργιών, έξυπνοι αισθητήρες θερμοκρασίας, αντιολισθητικός πάτος, ανατομικά τοιχώματα, αξεσουάρ μαξιλαριών, χειρολαβές στήριξης. Στα ντους. Ικανός αριθμός jets στη ντουσιέρα, δυνατότητα σκωτσέζικου ντους, αξεσουάρ μαξιλαριών, χειρολαβές στήριξης.

Μπαταρίες μπάνιου

Υπάρχει μία τεράστια γκάμα διαφορετικών επιλογών, από μία απλή αξιόπιστη οικονομική μπαταρία, έως συνδυασμούς ανάμιξης & διοχέτευσης των ροών (κεφαλές ντους, τηλέφωνα, jet, καταρράκτες, ψεκασμοί) για τον εξοπλισμό χώρων ευεξίας (ντουζιέρες υδρομασάζ, spa κ.λπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν μπαταρίες απλές, αναμικτικές (με μηχανισμό μίξης ζεστού-κρύου μέσω ενός χειριστηρίου) , εξοικονόμησης νερού (με διακόπτη στο 50% της ροής), εξοικονόμησης ενέργειας (με έλεγχο θερμοκρασίας), με ροή τύπου καταρράκτη, θερμοστατικές (αφενός για αποφυγή απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, σε περίπτωση που κάποιος άλλος ανοίγει μια άλλη μπαταρία του σπιτιού, αφετέρου για μία και μοναδική ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού σε κάθε ντους, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση χρόνου και νερού), ελεγχόμενης ροής με φωτοκύτταρο, αυτοκλειόμενες, με ενσωματωμένο υγρό σαπούνι κ.λπ. Ανάλογα με την τοποθέτηση τους διακρίνονται στις κλασικές επικαθήμενες (πάγκου), στις κομψές επίτοιχες εντοιχισμένες, ή στις υπέρκομψες επιδαπέδιες! Η διάμετρος του μηχανισμού και το βάρος της μπαταρίας όπως και η ποιότητα του υλικού ξεχωρίζουν μια καλή από μια μέτρια μπαταρία. Οι μηχανισμοί και το εξωτερικό μέρος φθείρονται απ’ τα άλατα μες στα χρόνια, οπότε καλό είναι να αποφύγετε μια ανώνυμη φθηνή μπαταρία, οι επώνυμες μάρκες προσφέρουν σήμερα εξαιρετικά προϊόντα σε πολύ προσιτές τιμές.
Τα οξέα, είναι κύριο συστατικό των καθαριστικών για την απομάκρυνση των αλάτων. Κατά τον καθαρισμό των εξαρτημάτων ωστόσο, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:
· Χρησιμοποιείτε μόνο τα καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν οξέα αλάτων, μυρμηκικό οξύ και οξέα ξυδιού, διότι μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
· Και τα καθαριστικά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν χλωριούχο λευκαντικό
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν χαρακιές, σκληρά σφουγγάρια ή πανιά με μικρο-ίνες. · Απαγορεύεται η μίξη των καθαριστικών.
Σωστός τρόπος καθαρισμού και περιποίησης :
Ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης των καθαριστικών. Γενικά όμως ισχύουν τα ακολούθα:
· Κάντε σωστό καθαρισμό.
· Μην αφήνετε τα καθαριστικά να δράσουν για περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται.
· Μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση αλάτων με το συχνό καθαρισμό.
· Τα άλατα απομακρύνονται με ειδικά καθαριστικά.
· Μη ρίχνετε το προϊόν απευθείας στα προϊόντα. Περιχύστε το σε κάποιο πανί ή σφουγγάρι, ώστε να γίνεται καλύτερο καθάρισμα, σε σημείο που μπορεί να φτάσει το πανί ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές.
· Ξεπλύνετε το προϊόν μόνο με καθαρό νερό, ώστε να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα.
Σημαντική πληροφορία
Ακόμη και τα είδη που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας, όπως υγρά σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Και εδώ ισχύει το ξέβγαλμα με νερό μετά τη χρήση τους.
Λάθος τρόπος καθαρισμού και περιποίησης
Μη χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση σφουγγάρια απορρυπαντικών με μη λεία επιφάνεια. Οι όμορφες λείες επιφάνειες θα χαραχθούν.

Συστήματα ντους

Οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες είναι πολλές και διαφορετικές. Η πλέον σύγχρονη επιλογή είναι η επιλογή κεφαλής ντους (το λεγόμενο ταψί), είτε οροφής, είτε με μπράτσο απ’ τον τοίχο. Σήμερα πλέον η επιλογή αυτή δεν στοιχίζει πολύ, υπάρχουν και μοντέλα που είναι πολύ προσιτά στην τιμή. Αν το πορτοφόλι αντέχει, ρίξτε μια ματιά σε μοντέλα που παρέχουν διαφορετικούς τρόπους ροής του νερού, εναλλασόμενο φωτισμό κλπ. Άλλες κλασσικές επιλογές, το σταθερό ντους ψηλά στον τοίχο και η βέργα με ντους ρυθμιζόμενο στο ύψος. Όσο αφορά στα τηλέφωνα ντους, η σημερινή γκάμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε εργονομικά, ελαφριά τηλέφωνα με πολυλειτουργίες, ρύθμιση τρόπου ροής και πίεσης του νερού.

Μπαταρίες νιπτήρος

Η επιλογή σας καθορίζεται αρχικά απ’ το είδος του νιπτήρα σας. Αν η επιλογή σας το επιτρέπει εξετάστε το ενδεχόμενο της επίτοιχης μπαταρίας, μια επιλογή που αναβαθμίζει το αισθητικό αποτέλεσμα, εξοικονομώντας χώρο και διευκολύνοντας τον καθαρισμό. Αν όχι στον τοίχο, τότε κλασσικά πάνω στον νιπτήρα ή μήπως στον πάγκο; Για ειδικές περιπτώσεις υπάρχει και η επιλογή της επιδαπέδιας. Απλή ή αναμικτική (με μηχανισμό μίξης ζεστού-κρύου μέσω ενός χειριστηρίου) , εξοικονόμησης νερού (με διακόπτη στο 50% της ροής), εξοικονόμησης ενέργειας (με έλεγχο θερμοκρασίας), με ροή τύπου καταρράκτη, θερμοστατική (με μηχανισμό αυτόματης μίξης ζεστού κρύου), ελεγχόμενης ροής με φωτοκύτταρο ή χωρίς. Η διάμετρος του μηχανισμού και το βάρος της μπαταρίας ξεχωρίζουν μια καλή από μια μέτρια μπαταρία. Οι μηχανισμοί φθείρονται απ’ τα άλατα μες στα χρόνια, αποφύγετε μια ανώνυμη φθηνή μπαταρία, οι επώνυμες μάρκες προσφέρουν σήμερα εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Τα οξέα, είναι κύριο συστατικό των καθαριστικών για την απομάκρυνση των αλάτων. Κατά τον καθαρισμό των εξαρτημάτων ωστόσο, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:
· Χρησιμοποιείτε μόνο τα καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν οξέα αλάτων, μυρμηκικό οξύ και οξέα ξυδιού, διότι μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
· Και τα καθαριστικά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν χλωριούχο λευκαντικό
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν χαρακιές, σκληρά σφουγγάρια ή πανιά με μικρο-ίνες. · Απαγορεύεται η μίξη των καθαριστικών.
Σωστός τρόπος καθαρισμού και περιποίησης :
Ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης των καθαριστικών. Γενικά όμως ισχύουν τα ακολούθα:
· Κάντε σωστό καθαρισμό.
· Μην αφήνετε τα καθαριστικά να δράσουν για περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται.
· Μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση αλάτων με το συχνό καθαρισμό.
· Τα άλατα απομακρύνονται με ειδικά καθαριστικά.
· Μη ρίχνετε το προϊόν απευθείας στα προϊόντα. Περιχύστε το σε κάποιο πανί ή σφουγγάρι, ώστε να γίνεται καλύτερο καθάρισμα, σε σημείο που μπορεί να φτάσει το πανί ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές.
· Ξεπλύνετε το προϊόν μόνο με καθαρό νερό, ώστε να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα.
Σημαντική πληροφορία
Ακόμη και τα είδη που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας, όπως υγρά σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Και εδώ ισχύει το ξέβγαλμα με νερό μετά τη χρήση τους.
Λάθος τρόπος καθαρισμού και περιποίησης
Μη χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση σφουγγάρια απορρυπαντικών με μη λεία επιφάνεια. Οι όμορφες λείες επιφάνειες θα χαραχθούν.

Μπαταρίες κουζίνας

Στον τοίχο ή στον πάγκο; Αν προτιμάτε στον τοίχο, προσέξτε το ύψος του ρουξουνιού (ράμφους) της μπαταρίας να μην βρίσκει με το παράθυρο. Απ’ την ΄αλλη πλευρά, το χαμηλό ρουξούνι εμποδίζει το στρίψιμο του δεξιά-αριστερά, αν υπάρχουν μεγάλες κατσαρόλες στον νεροχύτη. Το τελευταίο σημείο θα πρέπει να το προσέξετε και αν η επιλογή σας είναι μπαταρία πάγκου, προτιμήστε τα ψηλά ρουξούνια σχήματος Γ και όχι τα διαγώνια. Αναρωτηθείτε αν σας βολεύει το ντους, υπάρχουν μοντέλα που έχουν το ντους στον πάγκο, δίπλα στην μπαταρία και άλλα που το έχουν στο ρουξούνι τους, αποσπώμενο. Απλή ή αναμικτική (με μηχανισμό μίξης ζεστού-κρύου μέσω ενός χειριστηρίου) , εξοικονόμησης νερού (με διακόπτη στο 50% της ροής). Η διάμετρος του μηχανισμού και το βάρος της μπαταρίας ξεχωρίζουν μια καλή από μια μέτρια μπαταρία. Οι μηχανισμοί φθείρονται απ’ τα άλατα μες στα χρόνια, αποφύγετε μια ανώνυμη φθηνή μπαταρία, οι επώνυμες μάρκες προσφέρουν σήμερα εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Τα οξέα, είναι κύριο συστατικό των καθαριστικών για την απομάκρυνση των αλάτων. Κατά τον καθαρισμό των εξαρτημάτων ωστόσο, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:
· Χρησιμοποιείτε μόνο τα καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν οξέα αλάτων, μυρμηκικό οξύ και οξέα ξυδιού, διότι μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
· Και τα καθαριστικά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν χλωριούχο λευκαντικό
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν χαρακιές, σκληρά σφουγγάρια ή πανιά με μικρο-ίνες. · Απαγορεύεται η μίξη των καθαριστικών.
Σωστός τρόπος καθαρισμού και περιποίησης :
Ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης των καθαριστικών. Γενικά όμως ισχύουν τα ακολούθα:
· Κάντε σωστό καθαρισμό.
· Μην αφήνετε τα καθαριστικά να δράσουν για περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται.
· Μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση αλάτων με το συχνό καθαρισμό.
· Τα άλατα απομακρύνονται με ειδικά καθαριστικά.
· Μη ρίχνετε το προϊόν απευθείας στα προϊόντα. Περιχύστε το σε κάποιο πανί ή σφουγγάρι, ώστε να γίνεται καλύτερο καθάρισμα, σε σημείο που μπορεί να φτάσει το πανί ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές.
· Ξεπλύνετε το προϊόν μόνο με καθαρό νερό, ώστε να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα.
Σημαντική πληροφορία
Ακόμη και τα είδη που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας, όπως υγρά σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Και εδώ ισχύει το ξέβγαλμα με νερό μετά τη χρήση τους.
Λάθος τρόπος καθαρισμού και περιποίησης
Μη χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση σφουγγάρια απορρυπαντικών με μη λεία επιφάνεια. Οι όμορφες λείες επιφάνειες θα χαραχθούν.

Πλακάκια

Συμβουλευτείτε τους εξειδικευμένους πωλητές μας, για τη σωστή πρόταση. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το σωστό πλακάκι για κάθε χώρο, διαλέγοντας την κατάλληλη προδιαγραφή (για οικιακό, επαγγελματικό, δημόσιο, βιομηχανικό), σε συνδυασμό πάντα με τη αισθητική του χώρου. Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί (νόρμες) που πιστοποιούν τις αντοχές των πλακιδίων και τα ομαδοποιούν σε κατηγορίες. Ενδεικτικά, μετρήσιμα ποιοτικά στοιχεία είναι η σκληρότητα που σημαίνει αντοχή στην τριβή, στη χάραξη, σε συστολές διαστολές, σε κρούση, η αντοχή σε χημικά, αντοχή στον πάγο, αντοχή του χρώματος, η αντιολίσθηση, η επιπεδότητα, η απορροφητικότητα, η ακαμψία κλπ.
Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά είδη πλακιδίων, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους, το χώρο χρήσης τους, την επιφάνεια τους, το σχέδιο τους, τις διαστάσεις τους. Οι διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής μας δίνουν τα γρανιτοπλακάκια (ή πορσελανάτα), τα λευκόπαστα, τα κοκκινόπαστα, τα cotto, τα klinker κλπ., επισμαλτωμένα ή μη. Ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μπάνιο, δάπεδο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, στον τοίχο της κουζίνας και στην πισίνα. Ανάλογα με το σχέδιο τους χαρακτηρίζονται σε τεχνικά πλακάκια, αρχιτεκτονικά, απομίμηση μαρμάρου, ξύλου, πέτρας κλπ. Ανάλογα με την επιφάνεια τους χωρίζονται σε ματ, γυαλιστερά και ημι-γυαλιστερά (semi-levigato, lappato). Ανάλογα με τις διαστάσεις τους μπορεί να είναι ψηφίδες, μικρών διαστάσεων, μεγάλων διαστάσεων, τετράγωνα, μακρόστενα ή πολυεδρικά. Ανάλογα με το πάχος τους, μπορεί να είναι λεπτά (slim, kerlite), πχ 5mm πάχους, κανονικά, από 7mm έως 10mm και spessorato, άνω των 12mm.
Είναι σημαντικό σε όλους τους τομείς να συγκρίνουμε ομοειδή προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτός από την αισθητική, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλες διαφορές τιμής μπορούν να εξηγηθούν, εφόσον συγκρίνετε το είδος του πλακιδίου (πορσελανάτο, λευκή πάστα, κόκκινη πάστα κλπ), τις πιστοποιημένες τεχνικές προδιαγραφές των πλακιδίων, την προέλευσή τους και το εργοστάσιο παραγωγής.
Γερό είναι το πλακάκι που δεν θα μας προδώσει κατά τη χρήση του και θα αποδειχθεί αντάξιο των τεχνικών προδιαγραφών με τις οποίες έχει πιστοποιηθεί. Είναι κρίσιμο λοιπόν, να διαλέξουμε το κατάλληλο πλακάκι για κάθε χώρο (οικιακό, επαγγελματικό, δημόσιο, βιομηχανικό), με την κατάλληλη τεχνική προδιαγραφή. Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί που πιστοποιούν τις αντοχές των πλακιδίων και τα ομαδοποιούν σε κατηγορίες. Ενδεικτικά, μετρήσιμα ποιοτικά στοιχεία είναι η σκληρότητα που σημαίνει αντοχή στην τριβή, στη χάραξη, σε συστολές-διαστολές, σε κρούση, η αντοχή σε χημικά, αντοχή στον πάγο, αντοχή του χρώματος, η αντιολίσθηση, η επιπεδότητα, η απορροφητικότητα, η ακαμψία κλπ. Ένα καλό πλακάκι είναι κατά πολύ ανθεκτικότερο από οποιοδήποτε φυσικό υλικό (μάρμαρο, ξύλο).
Όχι, με εξαίρεση μόνο την περίπτωση που αυτή είναι η προδιαγραφή του πλακιδίου (Sfumatura) - στα πλακάκια αυτά η διαφορετική απόχρωση είναι το επιθυμητό. Λόγω σχεδιασμού, ενδέχεται στο ίδιο κουτί πλακιδίων να υπάρχουν πλακάκια διαφορετικών σκιάσεων (π.χ. για προσομοίωση φυσικών υλικών όπως φυσική πέτρα, μάρμαρο), αλλά όχι διαφορετικής απόχρωσης του φόντου. Συγκεκριμένα:
1.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V1, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα είναι μονόχρωμο.
2.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V2, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα παρουσιάζει μια μικρή χρωματική παραλλαγή .
3.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V3, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα παρουσιάζει μια περισσότερο αισθητή χρωματική παραλλαγή .
4.Όταν ένα προϊόν ανήκει στην κατηγορία V4, τότε, σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου, το χρωματικό αποτέλεσμα παρουσιάζει έντονη πολυχρωμία σε κάθε κουτί .
Η «Διαλογή», δηλώνει εάν το πλακάκι πέρασε με επιτυχία ή όχι, τους ποιοτικούς ελέγχους του εργοστασίου και εάν τηρεί τις πιστοποιημένες τεχνικές προδιαγραφές του οίκου παραγωγής. Α΄ διαλογής, είναι τα πλακάκια που τηρούν τις πιστοποιημένες προδιαγραφές εργοστασίου. Όταν αυτό δεν συμβαίνει χαρακτηρίζονται ως Β’ διαλογής (πιθανώς λόγω μη επιτρεπόμενων αποκλίσεων σε διαστάσεις ή απόχρωση), ή και Γ΄ διαλογής (εάν π.χ. υπάρχει επιπλέον πρόβλημα στο ψήσιμο των πλακιδίων). Όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τη διαλογή (choice, scelta) στο κιβώτιο των προϊόντων τους.
Κάθε φορά που ένα εργοστάσιο παράγει πλακάκια της ίδιας σειράς, η νέα παραγωγή διαφέρει ελαφρώς από την προηγούμενη (στον τόνο και το κάλιμπρο), παρ’ ότι τα συστατικά και η τεχνοτροπία της παραγωγής είναι ακριβώς τα ίδια. Διαφορά στον τόνο σημαίνει ελαφρώς διαφοροποιημένη απόχρωση, ενώ διαφορά στο κάλιμπρο σημαίνει διαφορά στις διαστάσεις (διαφοροποιήσεις σύμφωνες πάντα με τις πιστοποιημένες προδιαγραφές εργοστασίου). Αυτό συμβαίνει διότι κατά την διαδικασία παραγωγής των πλακιδίων: i) χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες φυσικά υλικά η απόχρωση των οποίων δεν είναι ποτέ η ίδια ii) οι διαδικασίες παραγωγής (πρόσμιξη πρώτων υλών στις πρέσες, ψήσιμο στους φούρνους), επηρεάζονται άμεσα από περιβαλλοντικές συνθήκες όπως υγρασία, θερμοκρασία.
Καλό είναι να αγοράζουμε ένα μικρό απόθεμα ασφαλείας, από την ίδια «παρτίδα» πλακιδίων, ποσότητα περίπου 7% επιπλέον της ποσότητα που θα χρειαστούμε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι όταν χρειαστούμε επιπλέον πλακάκια για αντικατάσταση τυχών σπασμένων (λόγω φθοράς, ατυχήματος, καταστροφής από επισκευή υδραυλικών σωλήνων κλπ.), δεν θα υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά η ίδια «παρτίδα» παραγωγής. Άρα ακόμα και την ίδια γκάμα πλακιδίων να βρούμε, θα διαπιστώσουμε διαφορά στο κάλιμπρο και την απόχρωση λόγω διαφορετικής παρτίδας.
Διότι είναι πιθανόν να ανήκουν σε διαφορετικές «παρτίδες». Εάν συμβαίνει αυτό, είναι αναμενόμενο να διαφέρουν μεταξύ τους (σε τόνο ή/και κάλιμπρο), σύμφωνα πάντα με εγκεκριμένες προδιαγραφές απόκλισης. Γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίζουμε εξαρχής τις ανάγκες μας σε τετραγωνικά μέτρα και να αγοράζουμε μια επιπλέον ποσότητα ασφαλείας (7% παραπάνω απ’ την ανάγκη μας). Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί συμπληρωματική παραγγελία, η εταιρία μας διατηρεί ιστορικό της παρτίδας των πλακιδίων που αγοράσατε, οπότε δεν έχετε παρά να επιβεβαιώσετε την παραγγελία της σωστής παρτίδας στον πωλητή σας.
Μία ολοκληρωμένη σειρά πλακιδίων αποτελείται από ποικιλία κωδικών διαφορετικών σε διαστάσεις, σχήματα και τελειώματα, που προορίζονται είτε για την κύρια κάλυψη μίας επιφάνειας, τα οποία αποκαλούμε «φόντο», είτε για διακοσμητικούς λόγους, τα οποία αποκαλούμε «ειδικά τεμάχια». Ειδικά τεμάχια, είναι τα listello ή μπορντούρες (μακρόστενα διακοσμητικά στοιχεία), τα decore (διακοσμητικά πλακάκια στη διάσταση του φόντου), τα σοβατεπί, τα σκαλοπάτια, τα γωνιακά κομμάτια (angolo) κλπ. Συνήθως τα πλακάκια φόντου κύριας κάλυψης, πωλούνται ανά m2, ενώ τα ειδικά τεμάχια πωλούνται ανά τεμάχιο.
Ενδέχεται η κύρια μάζα του πλακιδίου να χρειάζεται διαφορετική θερμοκρασία ψησίματος από την επισμάλτωση του, οπότε η διαδικασία παραγωγής θα ολοκληρωθεί σε δύο στάδια διαφορετικών ψησιμάτων. Ανάλογα με τη μάζα των πλακιδίων, ψήνονται σε θερμοκρασία 850-1250οC. Τα πλακίδια δύο ψησιμάτων έχουν, εν γένει, ισχυρότερες προδιαγραφές απ’ ό,τι αυτά με ένα.
Είναι εκείνα που κατά την διαδικασία παραγωγής του εργοστασίου, έχει προστεθεί σμάλτο στην επιφάνεια τους, είτε ταυτόχρονα με το ψήσιμο του πλακιδίου, είτε σε δεύτερη φάση μετά το ψήσιμο για την σκλήρυνση της κύριας μάζας του πλακιδίου. Η επισμάλτωση δεν είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, οπότε η επιλογή είναι θέμα γούστου.
Η τελική επιφάνεια του πλακιδίου έχει προκύψει από συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής και ψησίματος και δεν μπορεί να αλλάξει. Στο εμπόριο υπάρχουν ορισμένα υλικά που υπόσχονται κάτι τέτοιο, αλλά με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Η επίστρωση κεραμικών πλακιδίων, η τσιμεντοκονία, τα γεμίσματος αρμών, δεν θεωρούνται αδιάβροχες επιφάνειες ή τουλάχιστον όχι αρκετά ώστε να εγγυηθεί κανείς μια αποτελεσματική στεγανοποίηση, που θα εμποδίσει τη διείσδυση υγρασίας στο κάτω δωμάτιο. Εάν απαιτείται μια εγγυημένη στεγανοποίηση, είναι ουσιαστικό να εγκατασταθεί ένα κατάλληλο στρώμα στεγανοποίησης (παραδείγματος χάριν μια ασφαλτούχος μεμβράνη), κάτω από την επιφάνεια εγκατάστασης. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποηθούν κατάλληλα υλικά τσιμεντοκονίας. Συμβουλευθείτε τον πωλητή σας προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το πλακάκι είναι καλός αγωγός της θερμότητας και ιδανικό για επίστρωση σε δάπεδα με επιδαπέδια θέρμανση. Η βασική προϋπόθεση είναι τα πλακάκια να είναι της κατηγορίας Group BI ή Group ΒΙΙ. Οι επόμενες τέσσερις προϋποθέσεις είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να επικοινωνηθούν με την εταιρία που θα αναλάβει την ενδοδαπέδια θέρμανση. Χρησιμοποιούμε εποξειδική ενισχυμένης κόλλα. Αφήνουμε υποχρεωτικά αρμό πλακιδίων τουλάχιστον 5mm (πλην λουτρών). Το πάχος του υποστρώματος πρέπει να είναι το ελάχιστο 5cm. Οι αρμοί διαστολής της τσιμεντοκονίας πρέπει να συμπίπτουν με τους αρμούς των πλακιδίων.
Τα κεραμικά πλακίδια ταιριάζουν ιδανικά στις εφαρμογές υπερυψωμένων δαπέδων. Αυτά τα συστήματα κάλυψης δαπέδων, αποτελούνται από ταμπλό στρωμένων πλακιδίων, πάνω σε κατάλληλου μεγέθους υποστηρίξεις χάλυβα, ώστε να δημιουργείται κενό μεταξύ της κάλυψης του δαπέδου και του υποορόφου. Στο κενό που δημιουργεί το υπερυψωμένο δάπεδο, υπάρχουν συνήθως βοηθητικές εγκαταστάσεις, καλώδια κ.λπ., που χρειάζονται εύκολη πρόσβαση για την επιθεώρηση και τη συντήρηση τους. Αυτό μπορεί να γίνει απλά με την αφαίρεση ενός ή δύο ταμπλό, τα οποία μπορούν να επιστραφούν στις θέσεις τους όταν ολοκληρωθεί η εργασία. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις των κεραμικών πλακιδίων, τα καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλα για αυτές τις εφαρμογές. Το ταμπλό και η τεχνική εφαρμογή των πλακιδίων που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να σχεδιαστούν και να επιλεχτούν προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ακαμψίας και μη-παραμόρφωσης των πλακιδίων, αλλά και τις αναμενόμενες συνθήκες χρήσης.
Ναι, υπάρχει εγγύηση στα πλακάκια, συνήθως όχι χρονική όπως συμβαίνει στα περισσότερα καταναλωτικά είδη, αλλά εγγύηση προδιαγραφών χρήσης και αντοχής. Είναι σημαντικό να γίνει η σωστή επιλογή προδιαγραφών, για το σωστό χώρο. Επιλέξτε μέτριας αντοχής για χώρους που δε χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα ή χώρους που δεν επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό, κανονικής αντοχής για το εσωτερικό του σπιτιού σε όλους τους χώρους και πιο ανθεκτικά για εξωτερικούς χώρους, γκαράζ, επαγγελματικούς χώρους κλπ. Ζητήστε απαραίτητα τις προδιαγραφές εργοστασίου. Ειδικά στον χώρο των κεραμικών πλακιδίων, είναι πολύ εύκολο να σας πουλήσουν, άλλα αντί άλλων!
Το πλακάκι είναι ένα από τα ασφαλέστερα κατασκευαστικά υλικά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος στο οποίο εγκαθίστανται και δεν αποτελούν κίνδυνο υγείας. Σχεδιάζονται με ειδικές αντιολισθητικές επιφάνειες, ικανά να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη κινδύνων που συνδέονται με την ολίσθηση και την πτώση. Δεν είναι ευαίσθητα στη φυσιολογική ενόχληση που προκύπτει από τη συσσώρευση της ηλεκτροστατικής φόρτισης σε μία επιφάνεια, συνεπώς είναι ιδανική λύση για χρήση σε δάπεδο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των ανθρώπων δεν εμποδίζουν τη διαφυγή τους, είναι από τη φύση τους άφλεκτα και γενικά δεν βλάπτονται από τις θερμοκρασίες που μπορούν ενδεχομένως να επιτευχθούν σε μια πυρκαγιά. Έτσι πατώματα ή τοίχοι καλυμμένοι από κεραμικά πλακάκια, δεν θα επηρεαστούν από φλόγες, δεν θα μεταδώσουν τις φλόγες και δεν θα εκπέμψουν ουσίες σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πειραματικά έχει αποδειχθεί ότι σε μια πυρκαγιά, τα κεραμικά πλακίδια έχουν αποτελεσματική λειτουργία προστασίας των επιφανειών στις οποίες εγκαθίστανται. Η δραστική μείωση της θερμικής σφοδρότητας σε αυτές τις επιφάνειες, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο κατάρρευσης τους.
Για τη σωστή τοποθέτηση και συντήρηση των γυαλιστερών πλακιδίων, η Piemme προτείνει τα εξής: Piemme.pdf
Όλοι οι κατασκευαστές επιβάλλον τη χρήση αρμών μεταξύ των πλακδίων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συστολής και διαστιλής των πλακιδίων. Υπάρχουν πλακάκια με φινίρισμα ιδιαίτερης ακρίβειας, οι ακμές των οποίων είναι απόλυτα ακριβείς και επιτρέπεται η τοποθέτησή τους με ελάχιστο αρμό, της τάξης των 2mm. Τα πλακάκια αυτά ονομάζονται καλιμπραρισμένα (retifficato, squadrato). Τα πλακίδια retifficato (κομμένα με τεχνολογία laser) μπορούν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις να τοποθετηθούν και χωρίς καθόλου αρμό. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθούν αυστηρά οι προδιαγραφές (π.χ. δημιουργία αρμού διαστολής κάθε 12m2 κλπ). Σε περίπτωση που επιθυμείτε να τοποθετήσετε τα πλακάκια σας χωρίς αρμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον πωλητή σας.
Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε κακοτεχνία της επιφάνειας που θα καλύψετε πρέπει να διορθωθεί, διαφορετικά θα εμφανιστεί πρόβλημα και στο πλακάκι. Τυχών εξογκώματα ή λεκάνες, δεν θα επιτρέψουν την επίπεδη τοποθέτηση των πλακιδίων. Μεριμνήστε πριν την τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου, την προετοιμασία της τσιμεντοκονίας με αρμούς ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου. Συμβουλευτείτε τον πωλητή σας για να σας υποδείξει τα πλέον κατάλληλα υλικά τσιμεντοκονίας και υποστρώματος, καθώς και μονωτικά υλικά. Ζητείστε με τις αγορές σας, το λεπτομερές έντυπο οδηγιών τοποθέτησης.
Ο ιδανικός καθαρισμός γίνεται με τα ειδικά καθαριστικά κορυφαίων εταιριών (Kerakoll, Mapei, Fila κλπ). Αποφύγετε τα ισχυρά χημικά, υπάρχει πιθανότητα να βλάψουν την επιφάνεια τους. Ανάλογα με τον χώρο χρήσης (οικιακός, δημόσιος, επαγγελματικός κλπ.), μελετήστε τις τεχνικές προδιαγραφές των πλακιδίων (απορροφητικότητα, αντοχή χημικών, συντελεστή απόξεσης κλπ.) για τη σωστή επιλογή και χρήση χωρίς προβλήματα ή συμβουλευτείτε τον πωλητή σας. Προσοχή στα πλακάκια τύπου Cotto, επειδή είναι πορώδη και απορροφητικά, για την καλύτερη απόδοσή τους, χρειάζονται τακτικά πέρασμα με το ειδικό κερί που τα προστατεύει και τα αδιαβροχοποιεί.
Οι συνήθεις αιτίες είναι αφενός να έχουν προκύψει διότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές χρήσης του χώρου στον οποίο τοποθετήθηκαν και αφετέρου λόγω κακομεταχείρισης σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκατάστασης. Οι προμηθευτές και οι εγκαταστάτες των πλακιδίων πρέπει να έχουν γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών και του σημείου τοποθέτησης (εσωτερικός-εξωτερικός χώρος, οικιακός-επαγγελματικός χώρος), προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ζημιάς κατά της χρήση ή ακόμα και στο διάστημα μετά την εγκατάσταση και πριν την παράδοση του έργου. Στρωμένη επιφάνεια με πλακάκια, μπορεί να βλαφτεί χημικά ή μηχανικά, από εργάτες που δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά και χρησιμοποιούν για την εργασία τους τη στρωμένη επιφάνεια. Για να αποκλειστεί αυτός ο κίνδυνος, είναι ενδεδειγμένο να προστατευθούν οι στρωμένες με πλακίδια επιφάνειες, με λουρίδες ξύλου, φύλλα πολυαιθυλενίου ή κάλυψη από πριονίδι.

Ψηφίδες

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ο τοίχος να είναι επίπεδος. Εάν δεν είναι, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει επίπεδος, με τη χρήση κατάλληλων υλικών επίστρωσης. Η κόλλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν πρέπει να είναι ούτε πηχτή, ούτε ρευστή, ούτε και πολύ σε ποσότητα (δουλεύεται με το ψιλό χτένι του πλακά). Αν η ψηφίδα έχει νάυλον κάλυμμα, αφήστε πρώτα να στεγνώσει καλά η κόλλα και μετά αφαιρέστε το προστατευτικό νάιλον κάλυμμα. Καθαρίστε με ασετόν την επιφάνεια των ψηφίδων για να φύγουν τυχών υπολείμματα κόλλας από το προστατευτικό κάλυμμα. Ο αρμός δεν πρέπει να είναι πολύ αραιός. Μετά από 2 έως 4 ώρες από την αρμολόγηση κάνετε δεύτερο καθάρισμα με νερό (αλλάζετε συνεχώς το νερό, μέχρι ο στόκος φύγει τελείως από την επιφάνεια των ψηφίδων). Αν ο αρμός μείνει ακαθάριστος για περισσότερο χρόνο, καθαρίζει δύσκολα. Αν η ψηφίδα είναι μαρμάρινη, επαλείψτε την ψηφίδα με αδιαβροχοποιητικό υλικό, όταν ολοκληρωθούν επικόλληση και αρμολόγηση. Επιλέξτε το αδιαβροχοποιητικό υλικό ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε (γυαλιστερό, ματ σατινέ).

Κόλλες

Υπάρχουν εξειδικευμένες κόλλες για κάθε χρήση και κάθε είδος πλακιδίου, εποξειδικές, ενισχυμένες κλπ. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς στα καταστήματα μας για την σωστή επιλογή κόλλας. Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ανάλογα με τη χρήση. Μία κόλλα που στεγνώνει περισσότερο ή λιγότερο γρήγορα, μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το ίδιο το πλακάκι ανάλογα με τη μάζα του, την εγκατάσταση (κάθετη ή οριζόντια τοποθέτηση), ενώ θα πρέπει να έχει επιλεγεί ανάλογα του χώρου τοποθέτησης (δάπεδο, τοίχος, πισίνα). Αποθηκεύστε τα επικολλητικά υλικά σε χώρο δροσερό και στεγνό.
Η κατανάλωση εξαρτάται από το προφίλ της επιφάνειας και την τραχύτητα του υποστρώματος, καθώς επίσης και από το μέγεθος των πλακιδίων και τη μέθοδο τοποθέτησής τους. Ένας πολύ γενικός κανόνας που αφορά στην εφαρμογή πλακιδίων σε κανονικό υπόστρωμα (με τσιμεντοκονίας) λέει ότι καταναλώνουμε από 5 – 7 kg/m2.

Στόκοι

Όλοι οι κατασκευαστές επιβάλλον τη χρήση αρμών μεταξύ των πλακδίων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συστολής και διαστολής των πλακιδίων. Συμβουλευτείτε του ειδικούς στα καταστήματα μας για την σωστή επιλογή στόκου. Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ανάλογα με τη χρήση. Σωστή επιλογή ποιότητας και απόχρωσης στόκου, είναι σημαντική για να σφραγίσει με άριστη απόδοση για πολλά χρόνια, τους αρμούς σύνδεσης των πλακιδίων σας. Αναλογιστείτε ότι το χρώμα του στόκου θα αλλοιωθεί (θα γίνει πιο σκούρο) μετά από κάποιο καιρό. Αποθηκεύστε τα επικολλητικά υλικά σε χώρο δροσερό και στεγνό.
Για τσιμεντοειδείς στόκους (γιατί υπάρχουν και 2 συστατικών) η κατανάλωση εξαρτάται από το μέγεθος των πλακιδίων και το πλάτος του αρμού και είναι 1 Kg / 2-3 m2 ανά στρώση.
Καθαρίζουμε το στόκο πριν αυτός στεγνώσει. Όταν οι στόκοι αρμολόγησης στεγνώσουν, θα είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί το πλακάκι (ειδικά σε πλακάκια απομίμησης πέτρας), ενώ στα συγκεκριμένα σημεία θα γίνεται πιο έντονη η παρουσία βρωμιάς. Καθαρίζουμε με νερό, προαιρετικά ανακατεμένο με ξύδι.
Πιθανότητα οφείλεται στον εγκλωβισμό υγρασίας στο υπόστρωμα, που σιγά σιγά εκτονώνεται. Συναντάται συχνά σε περιπτώσεις που για υπόστρωμα αντί της κλασικής τσιμεντοκονίας, έχουμε περλομπετόν. Το περλομπετόν είναι πολύ μαλακό υπόστρωμα και πορώδες και εγκλωβίζει νερό. Άλλη πιθανότητα είναι όταν, λόγω πίεσης χρόνου ή βιασύνης, εφαρμόζουμε τον στόκο την ίδια ημέρα που τοποθετήσαμε τα πλακάκια. Η κόλλα που έχει αραιωθεί με νερό δεν έχει προλάβει να στεγνώσει κι έτσι η υγρασία που εγκλωβίστηκε θα εκτονωθεί αργότερα.

Νεροχύτες

Οι διαστάσεις καθορίζουν την επιλογή σας, καθώς επίσης και το γεγονός αν θέλετε ένθετο ή υποκαθήμενο νεροχύτη, με σκέτες γούρνες ή και πάγκο. Η επιλογή του υλικού είναι μεταξύ ανοξείδωτου ή συνθετικού γρανίτη, εκτός αν θέλετε να σχεδιάσετε ενιαίο πάγκο-νεροχύτη από solid surface. Όσο αφορά στις γούρνες, μία γούρνα ενιαία ή δύο ίδιες ή δύο ανόμοιες μικρή-μεγάλη, ή τρεις με δύο μεγάλες και μια μικρή στη μέση. Η επιφάνεια μπορεί να είναι λεία ή σαγρέ, ενώ στους συνθετικούς γρανιτένιους μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη χρωματική γκάμα.
Οι ανοξείδωτοι νεροχύτες Franke κατασκευάζονται από εξαιρετικής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304 18/10 (Cr/Ni). Η συγκεκριμένη αυτή σύνθεση που περιλαμβάνει 18% χρώμιο για αξεπέραστη λάμψη και 10% νικέλιο για αντίσταση στη σκουριά ακολουθεί τις προδιαγραφές για τη χρήση του ανοξείδωτου χάλυβα που ισχύουν και για τα χειρουργεία. Συμβουλές καθαρισμού: Για την καθημερινή φροντίδα του νεροχύτη σας, αρκεί ένα απλό πλύσιμο & στέγνωμα με ύφασμα:
· Πλύνετε την επιφάνεια με ζεστό νερό & ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό για τα πιάτα. Στεγνώστε την επιφάνεια με ένα στεγνό μαλακό πανί.
· Το συχνό στέγνωμα αποτρέπει το σχηματισμό αλάτων στην επιφάνεια του νεροχύτη, σε περιοχές με υψηλό βαθμό σκληρότητας του νερού
Επίμονοι λεκέδες και σημάδια: Ο αποχρωματισμός και τα περισσότερα σημάδια στο ανοξείδωτο προκαλούνται από τα άλατα του νερού που επικάθονται στην επιφάνεια του μετάλλου. Είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας εξωτερικής πηγής και δεν δημιουργούνται από τον ανοξείδωτο χάλυβα. Τέτοιοι λεκέδες, που συχνά μοιάζουν σαν «ουράνιο τόξο», μπορούν να αποφευχθούν εντελώς αν απομακρύνετε τα υγρά βοηθήματα καθαρισμού (πανάκια, σφουγγάρια κ.λπ.) από την επιφάνεια του νεροχύτη μετά από τη χρήση τους. Σε επίμονους λεκέδες όπως:
· Λεκέδες λαδιού: χρησιμοποιείστε ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό πλυσίματος πιάτων σε ζεστό νερό. Στεγνώστε πάντα με μαλακό πανί.
· Αποτυπώματα: χρησιμοποιείστε ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό πλυσίματος πιάτων σε ζεστό νερό ή τρίψτε προσεκτικά με μαλακό πανί και υγρό καθαρισμού τζαμιών Στεγνώστε πάντα με μαλακό πανί.
· Σχηματισμός αλάτων: χρησιμοποιείστε ένα απορρυπαντικό γενική χρήσης με μαλακό πανί. Τα επίμονα άλατα αφαιρούνται με ζεστό νερό & ξύδι. Ξεπλύνετε με νερό και σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) και μετά με καθαρό νερό. Στεγνώστε πάντα με μαλακό πανί.
· Λεκέδες από καφέ ή τσάι: καθαρίστε με ζεστό νερό ή σόδα, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με μαλακό πανί.
· Σημάδια από φωτιά: καθαρίστε με μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό πλυσίματος πιάτων σε πολύ ζεστό νερό, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με πανί.
· Επιφανειακές αμυχές: χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για ανοξείδωτο χάλυβα, σε μαλακό πανί.
· Στίγματα οξείδωσης: Τα σημάδια σκουριάς είναι πάντοτε αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων (π.χ. ύπαρξη σιδηρούχων μορίων στο νερό, μόρια από κατσαρόλες, άλλα μεταλλικά σκεύη ή συρμάτινα σφουγγαράκια που έχουν επικαθήσει στην επιφάνεια του νεροχύτη). Για την απομάκρυνση τέτοιων λεκέδων, χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για ανοξείδωτο χάλυβα σε μαλακό πανί.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ: · Συρμάτινο σφουγγαράκι ή αποξεστικά υλικά (π.χ. σπάτουλα)
· Υδροχλωρικό οξύ και χλωρίνη
· Γυαλιστικό ασημικών
· Μην αφήνετε σκουριασμένα αντικείμενα σε επαφή με την ανοξείδωτη επιφάνεια
· Μην αποθηκεύετε ανοικτά δοχεία απορρυπαντικών που περιέχουν χλωρίνη ή άλλα προϊόντα κάτω από τον νεροχύτη (η εξάτμισή τους μπορεί να βλάψει το νεροχύτη)
Η Franke συνιστά την ειδική κρέμα INOX CREAM για τον καθαρισμό επιφανειών από ανοξείδωτο χάλυβα.
Η σύνθεση των νεροχυτών Franke Fragranite με 80% φυσική πέτρα γρανίτη και 20% ακρυλική ρητίνη διασφαλίζει εξαιρετική αντοχή και εμφάνιση που διαρκεί στον χρόνο. Χάρη στην επαναστατική τεχνολογία DuraKleen® Plus όλοι οι νεροχύτες Franke διαθέτουν εξαιρετικά ομαλή επιφάνεια που είναι ιδιαίτερα εύκολο να διατηρηθεί καθαρή, καθώς δυσχεραίνεται η συσσώρευση αλάτων. Δεν υπάρχει κανένα επιφανειακό επίστρωμα: το υλικό και το χρώμα είναι συμπαγή σε όλο το νεροχύτη. Κατά συνέπεια, ακόμη υλικά «ύποπτα» για τη δημιουργία των πιο σκληρών λεκέδων όπως τα παντζάρια, ο μαρκαδόρος, το κόκκινο κρασί και το ιώδιο δεν μπορούν να λεκιάσουν την επιφάνεια του νεροχύτη σας. Συμβουλές καθαρισμού: Για την καθημερινή φροντίδα του νεροχύτη σας, αρκεί ένα απλό πλύσιμο & στέγνωμα με ύφασμα: Πλύνετε την επιφάνεια με ζεστό νερό & ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό για τα πιάτα, χρησιμοποιώντας μία νάιλον βούρτσα με κυκλικές κινήσεις. Ξεβγάλτε λεπτομερώς και στεγνώστε την επιφάνεια με ένα στεγνό μαλακό πανί. Το συχνό στέγνωμα αποτρέπει το σχηματισμό αλάτων στην επιφάνεια του νεροχύτη, σε περιοχές με υψηλό βαθμό σκληρότητας του νερού Επίμονοι λεκέδες και σημάδια: Τα περισσότερα σημάδια στην επιφάνεια του νεροχύτη προκαλούνται από τα άλατα του νερού που επικάθονται στην επιφάνεια του μετάλλου, ειδικά σε περιοχές με υψηλό βαθμό σκληρότητας του νερού. Τέτοιοι λεκέδες μπορούν να αποφευχθούν εντελώς με τον καθημερινό καθαρισμό του νεροχύτη, όπως περιγράφεται πιο πάνω. Στίγματα οξείδωσης: Τα σημάδια σκουριάς είναι πάντοτε αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων (π.χ. ύπαρξη σιδηρούχων μορίων στο νερό, μόρια από κατσαρόλες, άλλα μεταλλικά σκεύη ή συρμάτινα σφουγγαράκια που έχουν επικαθήσει στην επιφάνεια του νεροχύτη). Για την απομάκρυνση τέτοιων λεκέδων, χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για συνθετικές επιφάνειες σε μαλακό πανί. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ: Αποξεστικά ή λειαντικά υλικά (π.χ. ράσπα, λίμες, σπάτουλα), καθώς θα εξασθενίσουν και θα γρατσουνίσουν την επιφάνεια του νεροχύτη καταστώντας την ευαίσθητη στους λεκέδες. Ισχυρά αλκάλια (διάλυμα αμμωνίας και καυστικού νατρίου) Χημικά για την απόφραξη των σωληνώσεων που προϋποθέτουν το γέμισμα του νεροχύτη με νερό για να δράσουν. Η Franke συνιστά την ειδική κρέμα Multiclean για τον καθαρισμό γρανιτένιων και συνθετικών επιφανειών.