Συμβουλές αγοράς για είδη υγιεινής

Αξεσουάρ μπάνιου

Τα αξεσουάρ μπάνιου ολοκληρώνουν την αισθητική του μπάνιου, προσθέτοντας την τελική πινελιά. Η σημερινή γκάμα των αξεσουάρ προσφέρει εξειδικευμένες λύσεις για κάθε ανάγκη. Πέραν από τις κλασικές επιλογές σε χαρτοθήκες, σαπουνοθήκες κλπ, επιλέξτε ανάμεσα σε ποικιλία από πετσετοκρεμάστρες, κρίκους, ραφοπετσετοθήκες, ράφια πετσέτων, dispenser υγρού σαπουνιού, χαρτοθήκες με ή χωρίς καπάκι, χαρτομαντηλοθήκες, καλόγηρους, θερμαντικές πετσετοθήκες κλπ. Για κοινόχρηστους χώρους με μεγάλη κίνηση (ξενοδοχεία, αεροδρόμια, σταθμούς κλπ.) υπάρχουν ειδικές σειρές σε σχεδιασμό και υλικά κατασκευής (π.χ. ανοξείδωτα ιδιαίτερης αντοχής με εγγύηση εφόρου ζωής, αντιβανδαλικά προϊόντα, ΑΜΕΑ κλπ).
Αν και οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν εγγύηση στα αξεσουάρ μπάνιου, με την κατάλληλη φροντίδα και τον σωστό καθαρισμό, οι επιφάνειες τους μπορούν να μείνουν αψεγάδιαστες για πάντα. Για να γίνει αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά ούτε και τραχιά υφάσματα. Τα προϊόντα καθαρισμού, που ενδείκνυνται για τα αξεσουάρ μπάνιου, πρέπει να είναι ήπια καθώς και τα πανάκια να είναι βαμβακερά και ελαφρώς βρεγμένα. Η εφαρμογή του καθαριστικού πρέπει να γίνεται σε μικρή απόσταση περίπου 20-25 εκ. και είναι καλό να το αφήσετε να δράσει για λίγα λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλένετε με πολύ νερό και στεγνώνετε καλά το αξεσουάρ του μπάνιου με ένα μαλακό, στεγνό πανάκι. Σε περίπτωση που έχουν δημιουργηθεί θαμπάδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδοσιακές μεθόδους και να φτιάξετε ένα διάλυμα χλιαρού νερού με λεμόνι ή ξύδι. Αφού λοιπόν φτιάξετε το καθαριστικό σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρέξετε το πανάκι σας με το διάλυμα και ελαφρά να τρίψετε τα θαμπά σημεία. Τέλος ξεβγάζετε με άφθονο νερό και σκουπίζετε καλά με ένα καθαρό πανί. Να θυμάστε ότι η τακτική φροντίδα αποτελεί έναν τρόπο για να αποφύγετε αλλοιώσεις και θαμπάδες στις επιφάνειες των αξεσουάρ μπάνιου σας.

Είδη υγιεινής

Πρώτη προτεραιότητα η άνεση στη χρήση και τον καθαρισμό και η αξιοπιστία. Αν ο χώρος του μπάνιου είναι περιορισμένος και κάθε εκατοστό του πολύτιμο, επιλέγουμε προϊόντα που εκμεταλλεύονται έξυπνα το χώρο, προσφέροντας εργονομία και αίσθηση άνεσης (κρεμαστή λεκάνη και εντοιχιζόμενο καζανάκι). Δώστε βάση σε είδη που εξοικονομούν ενέργεια και πόρους: μπαταρίες εξοικονόμησης νερού και θερμοκρασίας, μηχανισμούς καζανακίων με σύστημα απορροής 2 λειτουργιών για οικονομία νερού. Για τουαλέτες ξενοδοχειακών μονάδων επιλέξτε συσκευές με χαμηλά επίπεδα θορύβου (πχ. καζανάκια εφοδιασμένα με χαμηλού θορύβου σύστημα νερού πλήρωσης & απορροής). Δοκιμάστε το σύστημα καθισμάτων Soft Closing, για ασφαλές, αθόρυβο και ελεγχόμενο σταδιακό κλείσιμο του καθίσματος της λεκάνης. Αναζητήστε τις Back to wall λεκάνες, με όσο το δυνατό λιγότερο εμφανείς τις οπές εγκατάστασης των προϊόντων και έξυπνες καλύψεις στερέωσης, που θα κάνουν το καθαρισμό παιχνίδι, αναβαθμίζοντας τη συνολική αισθητική του μπάνιου. Επιλέξτε επώνυμα είδη, με εγγύηση after sales, εξασφαλίζοντας ότι και μετά από πολλά χρόνια θα υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ακόμα και το καλύτερο προϊόν θα παρουσιάσει βλάβη, εάν τοποθετηθεί με λάθος τρόπο από ερασιτέχνη ή κακό τοποθέτη. Γι΄ αυτό επιλέγουμε έμπειρους τεχνικούς τοποθέτησης, που σέβονται και μελετάνε τις οδηγίες τοποθέτησης του κατασκευαστή. Σε περίπτωση που το θελήσετε, μπορούμε να σας προτείνουμε εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησης (πλακάδες, υδραυλικούς), μέσω της υπηρεσίας «Με το κλειδί στο χέρι»..
Επώνυμα είδη υγιεινής από πορσελάνη ή ανοξείδωτο έχουν συνήθως εγγύηση εφόρου ζωής. Χρησιμοποιείστε και περιποιηθείτε τα είδη υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Είναι δεδομένο ότι όλα τα είδη που σέβονται τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, συνοδεύονται από τουλάχιστον 2 χρόνια εγγύηση.
Καθαρίζονται πολύ εύκολα, με τη χρήση κλασικών απορρυπαντικών. Οι λείες, στεγανές και ανθεκτικές επιφάνειες, είναι ανθεκτικές στα οξέα και αλκαλικά διαλύματα που συναντώνται σε ένα νοικοκυριό. Απομακρύνετε σημάδια από άλατα, υπολείμματα λιπαρών ουσιών καθώς και σαπουνιού, γρήγορα και χωρίς κόπο με απορρυπαντικά του εμπορίου για το μπάνιο. Απομακρύνετε εύκολα άλατα με απορρυπαντικά που περιέχουν ξύδι ή απαλό διάλυμα ξυδιού, αφήστε σε δύσκολους λεκέδες ένα πανί μουλιασμένο στο ξύδι να δράσει ένα ολόκληρο βράδυ. Είδη καθημερινής χρήσης για το σώμα μας (υγρά σαπούνια, αφρόλουτρα κλπ), μπορεί να βλάψουν τα κεραμικά υλικά. Ξεπλύνετε με νερό μετά τη χρήση τους.

Λεκάνες κρεμαστές

Εξαρτάται από τον τύπο της λεκάνης. Το ελάχιστο βάρος είναι 200 κιλά, ενώ κάποιες επώνυμες μάρκες, όπως πχ η Geberit δίνουν έως και 400 κιλά.
Λεκάνες "Rimless", χαρακτηρίζονται εκείνες που κατασκευάζονται χωρίς το κλασικό εσωτερικό χείλος λεκάνης, πετυχαίνοντας μία εντυπωσιακά αποτελεσματική μέθοδο έκπλυσης, μοναδικής καθαριότητας και οικονομίας νερού. Η νέα τεχνολογία εξασφαλίζει πλύσιμο όλης της εσωτερικής επιφάνειας της λεκάνης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκπλυσης, με δυναμική ροή και ισχυρή έκπλυση που δεν δημιουργεί ανεπιθύμητες πιτσιλιές.

Καζανάκια

Επιλέξτε ανεπιφύλακτα εντοιχισμένο καζανάκι, τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν λυθεί οριστικά. Το εντοιχισμένο καζανάκι χαρίζει την αίσθηση του ανοικτού χώρου στο μπάνιο, κρύβοντας τον ενοχλητικό όγκο του καζανακίου, τις σωληνώσεις, τις συνδέσεις που απαιτούνται, ενώ συγχρόνως μειώνει το θόρυβο λειτουργίας. Το συνολικό όφελος χώρου είναι μεταξύ 10cm και 15cm. Τοποθετείται ακόμα και σε τοίχο με μονό τούβλο! Επώνυμοι οίκοι κατασκευάζουν τις δεξαμενές χωρίς ραφές αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαρροών, ενώ ο σχεδιασμός και τα υλικά κατασκευής των λειτουργικών σημείων, συνοδεύονται από πολύχρονη εγγύηση. Έτσι, η απροβλημάτιστη λειτουργία των επώνυμων προϊόντων διαρκεί πολλά, πολλά χρόνια. Η προσβασιμότητα στο μηχανισμό για τυχών επιθεωρήσεις ή επισκευές είναι εύκολη και η επιδιόρθωση, υπόθεση τόσο εύκολη που μπορείτε να την κάνετε ακόμα και μόνοι σας.

Νιπτήρες

Αναλόγως το ύφος και της διάστασης του μπάνιου σας, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ μιας τεράστιας ποικιλίας νιπτήρων όλων των σχημάτων, των υλικών και των χρωμάτων. Επικαθήμενοι, υποκαθήμενοι, ένθετοι, ημιένθετοι, ελευθέρας τοποθέτησης, επίτοιχοι, με κολώνα ή χωρίς, επιδαπέδιοι. Πορσελάνινοι, μαρμάρινοι, solid surface, κρυστάλλινοι, ανοξείδωτοι. Τετράγωνοι, ορθογώνιοι, στρογγυλοί, οβάλ, ασσύμετροι, παράγωνοι. Με λεπτό ή χοντρό χείλος, με βαθιά ή ρηχή γούρνα, με πάγκο ή χωρίς.

Καλύμματα λεκάνης

Τα καλύμματα λεκάνης διαφέρουν ανάλογα με το μοντέλο και τον οίκο κατασκευής τους. Αν δεν γνωρίζετε το μοντέλο είναι σημαντικό να εντοπίσετε τη μάρκα, τον οίκο κατασκευής της λεκάνης ή του καλύμματος. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε κανένα στοιχείο, φτιάξτε ένα «πατρόν» σε χαρτί εφημερίδας, ζωγραφίζοντας το περίγραμμα της λεκάνης και τη θέση των δύο οπών στήριξης του καλύμματος. Επισκεφθείτε με αυτό ένα από τα καταστήματα μας και ένας εξειδικευμένος πωλητής θα προσπαθήσει να το εντοπίσει.

Έπιπλα μπάνιου

Το πρώτο κριτήριο είναι η διάσταση του επίπλου. Το δεύτερο η σύνθεση που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε μεταξύ απλού νιπτήρα ή πάγκου με νιπτήρα ή πάγκου με ντουλάπια κάτω ή μήπως και πάνω; Με ένα ή με δύο νιπτήρες; Μήπως βολεύει το γωνιακό έπιπλο; Πολλές εταιρίες παρέχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσετε μόνοι σας το έπιπλο, όπως το θέλετε, χρησιμοποιώντας modulo κομμάτια, χτίζοντας το σαν ένα lego! Σκεφθείτε το ύφος που χαρακτηρίζει το μπάνιο σας, το έπιπλο είναι το στολίδι του μπάνιου: μοντέρνο, κλασικό, παραδοσιακό, minimal, μπαρόκ κλπ. Επιλέξτε υλικό ανάμεσα σε μασίφ ξύλο, συνθετική μελαμίνη, solid surface, κρύσταλλο κλπ. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τις λεπτομέρειες, το φινίρισμα, την ποιότητα των μηχανισμών, το soft-closing άνοιγμα των ντουλαπιών.
Χρησιμοποιούμε απαλά καθαριστικά και ένα απαλό πανί. Για τις γυάλινες επιφάνειες καθώς και για καθρέπτες, χρησιμοποιούμε κοινό καθαριστικό τζαμιών. Στεγνώνουμε όποια υπολείμματα νερού, με ένα στεγνό πανί, ώστε να μην μείνουν για πολύ ώρα στην επιφάνεια των επίπλων. Δεν χρησιμοποιούμε σφουγγάρια με άγρια επιφάνεια, για να μην προκαλέσουμε εκδορές στην επιφάνεια των επίπλων.

Μπανιέρες

Η πλειοψηφία σήμερα χρησιμοποιεί ακρυλικές μπανιέρες. Υπάρχουν ακόμα οι παραδοσιακές μαντεμένιες και οι χυτοσίδηρες, αλλά και η τελευταία λέξη της μόδας, οι solid surface. Αν έχετε τη δυνατότητα για μπανιέρα ελεύθερης τοποθέτησης, η solid surface είναι μάλλον η προτεραιότητα σας, λόγω των απίθανων σχημάτων που μπορεί να διαμορφωθεί το υλικό αυτό.
Η ακρυλική μπανιέρα επικρατεί κατά κράτος λόγω της πρακτικότητας, της βελτιωμένης αντοχής, της επισκευασιμότητας και της ποικιλίας σχεδίων. Καλύπτει επίσης μια τεράστια γκάμα προϊόντων ευεξίας (υδρομασάζ, spa, χρωματοθεραπεία). Η μαντεμένια μπανιέρα έχει τους φανατικούς της, κυρίως λόγω της αίσθησης και της στιβαρότητας που εμπνέει ο χάλυβας. Οι μαντεμένιες μπανιέρες το χειμώνα έχουν εξαιρετικά κρύες επιφάνειες, ενώ οι ακρυλικές είναι ουδέτερες στις αλλαγές θερμοκρασίας, πιο φιλικές στην επαφή με το ανθρώπινο σώμα χωρίς να μας παγώνουν.
Οι ακρυλικές μπανιέρες, παράγονται σε διάφορες διαστάσεις και σχήματα, ασύμμετρες, απλές εκδόσεις ή εκδόσεις υδρομασάζ, με εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα. Λόγω υλικού κατασκευής, παραμένουν ουδέτερες στις μεταβολές θερμοκρασίας, έτσι δεν μας παγώνουν το χειμώνα. Η γυαλάδα τους διατηρείται περισσότερο από αυτή των μαντεμένιων μπανιερών. Εάν χαραχτούν επισκευάζονται, αν θαμπώσουν με την πάροδο του χρόνου ή τη χρήση χλωριούχων διαλυμάτων λειαίνονται. Επώνυμοι οίκοι παραγωγής, χρησιμοποιούν ενισχυμένες πρώτες ύλες με προσμίξεις χαλαζία, που προφέρουν εξαιρετικής αντοχή σε σχέση με την κλασσικά ακρυλικά προϊόντα, λύνοντας το πρόβλημα στις ευαίσθητες επιφάνειες. Η ακρυλική μπανιέρα μπορεί να δώσει την αίσθηση φθηνής κατασκευής, τη στιγμή που το νερό πέφτει πάνω της και ακούγεται σαν ένα άδειο πλαστικό δοχείο. Και εδώ όμως το θέμα αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένους κατασκευαστές, με τεχνικές γεμίσμτος του πάτου και των τοιχωμάτων.
Οι μαντεμένιες μπανιέρες είναι στιβαρές κατασκευές, από επισμαλτωμένο χάλυβα, που εμπνέει σιγουριά Ο ήχος του νερού που πέφτει στην επιφάνεια, δίνει την αίσθηση στιβαρής κατασκευής. Είναι δύσκολο να χαράξουν και αν συντηρηθούν καλά, μπορεί να κρατήσουν τη γυαλάδα τους για πολλά χρόνια. Τα μειονεκτήματα είναι ότι εάν για κάποιο λόγο φύγει το σμάλτο (π.χ. λόγω πτώσης κάποιου αντικειμένου), αυτό δεν επιδιορθώνεται εύκολα. Υπάρχει η λύση της επισμάλτωσης, η οποία αν και μπορέι να βελτιώσει το πρόβλημα, σπάνια μπορεί να επαναφέρει τη μπανιέρα στην άψογη αρχική κατάσταση. Η επισμάλτωση είναι εξειδικευμένη εργασία σχετικά υψηλού κόστους. Το χειμώνα, οι μαντεμένιες μπανιέρες έχουν εξαιρετικά κρύες επιφάνειες και μας παγώνουν, αφού ο χάλυβας είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Λόγω δυσκολίας στη διαμόρφωση της πρώτης ύλης, δεν τις συναντάμε σε πολλά σχέδια (δεν υπάρχουν ασύμμετρες ή γωνιακές), αλλά ούτε και με υδρομασάζ.
Η καλύτερη λύση και η σύσταση των κατασκευαστών είναι η τοποθέτηση μετά τα πλακάκια. Ο βασικός λόγος είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η μπανιέρα μπορεί να μπει και να βγει εύκολα, οποιαδήποτε στιγμή, καθιστώντας ευκολότερη την επισκευή και τη συντήρηση της. Όμως, αν επιθυμείτε να την τοποθετήσετε πριν τα πλακάκια, κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αρκεί οι τεχνίτες να προσέξουν να μην την τραυματίσουν κατά την τοποθέτηση των πλακιδίων.
Τα κατάλοιπα δύσκολα μένουν στην ακρυλική επιφάνεια, συστήνεται μετά το μπάνιο απλή περιποίηση με απαλό σφουγγάρι ή πανί με λίγο καθαριστικό. Υπολείμματα αλάτων αφαιρούνται με λίγο ξύδι. Αν μετά από χρόνια χαθεί η γυαλάδα, χρησιμοποιείστε εγγυημένα σετ περιποίησης. Μην χρησιμοποιήσετε σφουγγάρια με άγρια επιφάνεια ή μικρο-ίνες που θα χαράξουν την ακρυλική επιφάνεια.

Ντουσιέρες

Το σχήμα είναι καθοριστικό για την επιλογή σας: τετράγωνη, ορθογώνια, ημικυκλική ή οβάλ; Από υλικά μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ακρυλικού, πορσελάνης, solid surface και μαρμάρου ή να δημιουργήσετε τη ντουσιέρα σας χτιστή με πλακάκια. Μην αγνοήσετε την τελευταία λέξη της μόδας, τις υπέρκομψες flat ντουσιέρες (slim), σε ακρυλικό ή solid surface, μπορείτε ακόμα και να εγκιβωτήσετε τη flat ντουσιέρα, φέρνοντας την στο ίδιο επίπεδο με το δάπεδο!

Καμπίνες

Επιλέξτε έξυπνες τεχνικές και σχεδιαστικές λύσεις, με καθαρές γραμμές, μεγάλα κρύσταλλα ασφαλείας, με ειδική επεξεργασία κατά της επικάθισης αλάτων, καλή εφαρμογή ελαστικών στεγανοποίησης και ακρυλικά στοιχεία άριστης ποιότητας. Επιλέξτε καμπίνα με μέγιστο εσωτερικό χώρο για εύκολη πρόσβαση, φιλικές λειτουργίες προς τον χρήστη, βασικές εκδόσεις ή πολυλειτουργίες ή εκδόσεις χαμάμ, ανάλογα με το γούστο σας και το προϋπολογισμό σας. Μελετήστε τους πιθανούς τρόπους ανοίγματος των θυρών, επιλέξτε μεταξύ ανοιγόμενων (δεξιά ή αριστερά;) και συρόμενων. Ρίξτε μια ματιά στα διαφορετικά πλαίσια, κλασσικά και minimal αισθητικής, παραδοσιακών ή μοντέρων υλικών. Σημαντικό για την καλή απόδοση της καμπίνας, η ευκολία στον καθαρισμό και τη συντήρησή της και είναι η σωστή τοποθέτηση.

Υδρομασάζ

Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η χρήση μίας συσκευής υδρομασάζ έχει στόχο τη χαλάρωση, την ευεξία, την απόλαυση μοναδικών αισθήσεων που δρουν ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. Υδρομασάζ είναι η θεραπεία κατά την οποία το σώμα βυθίζεται για 25 με 35 λεπτά σε νερό θερμοκρασίας 30 έως 35 °C και υπόκειται σε μαλάξεις από δίνες στροβιλιζόμενου νερού και αέρα. Οι δίνες αυτές σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, ενεργοποιούν τα λεμφικά αγγεία, αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ανακουφίζοντας έτσι κουρασμένους μυς και βοηθώντας στην θεραπεία ρευματικών παθήσεων και τραυματισμών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι βοηθά στην ψυχική μας ισορροπία μειώνοντας το άγχος και δημιουργώντας ευεξία και χαλάρωση. Η απόλαυση ενός υδρομασάζ σε μπανιέρα είναι μοναδική εμπειρία, αλλά ο χρόνος του σύγχρονου ανθρώπου σπάνια επιτρέπει αυτή την πολυτέλεια, οπότε σκεφθείτε την τοποθέτηση υδρομασάζ με ντους στην ντουσιέρα σας. Το κόστος ξεκινάει από τα €300 για τα απλούστερα συστήματα υδροντούς και ξεπερναέι τα €10.000 για τα state of the art Jacuzzi.
Καμία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία δεν παράγει μαντεμένια μπανιέρα με υδρομασάζ και ο βασικός λόγος είναι η μαντεμένια μπανιέρα δεν μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του νερού πάνω από μερικά λεπτά, καταργώντας έτσι μια από τις βασικές προϋποθέσεις του υδρομασάζ που είναι θερμοκρασία νερού από 30 έως 35 βαθμούς.
- Μια μπανιέρα με σταθερά ακροφύσια (jet) δεν παρέχει αποτελεσματικό μασάz για όλους τους σωματότυπους
- Μια μπανιέρα με κακή σχέση ισχύος ανά λίτρο δεν κάνει αποτελεσματικό μασάζ. Μην εντυπωσιάζεστε τον αριθμό των ίππων: η ισχύς του μοτέρ ΔΕΝ είναι απαραιτήτως ανάλογη της απόδοσης του ( όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αυτοκίνητα)
- Μια μπανιέρα κακής κατασκευής κάνει πολύ θόρυβο
- Μια μπανιέρα με κακή αποστράγγιση γίνεται εστία βακτηρίων
- Μια μπανιέρα υδρομασάζ από μαντέμι καταργεί την προϋπόθεση της υψηλής θερμοκρασίας
Σκεφθείτε επίσης ποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά σας ενδιαφέρουν: Στις μπανιέρες. Ικανός αριθμός jets στη μπανιέρα, προγράμματα λειτουργιών, έξυπνοι αισθητήρες θερμοκρασίας, αντιολισθητικός πάτος, ανατομικά τοιχώματα, αξεσουάρ μαξιλαριών, χειρολαβές στήριξης. Στα ντους. Ικανός αριθμός jets στη ντουσιέρα, δυνατότητα σκωτσέζικου ντους, αξεσουάρ μαξιλαριών, χειρολαβές στήριξης.

Μπαταρίες μπάνιου

Υπάρχει μία τεράστια γκάμα διαφορετικών επιλογών, από μία απλή αξιόπιστη οικονομική μπαταρία, έως συνδυασμούς ανάμιξης & διοχέτευσης των ροών (κεφαλές ντους, τηλέφωνα, jet, καταρράκτες, ψεκασμοί) για τον εξοπλισμό χώρων ευεξίας (ντουζιέρες υδρομασάζ, spa κ.λπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν μπαταρίες απλές, αναμικτικές (με μηχανισμό μίξης ζεστού-κρύου μέσω ενός χειριστηρίου) , εξοικονόμησης νερού (με διακόπτη στο 50% της ροής), εξοικονόμησης ενέργειας (με έλεγχο θερμοκρασίας), με ροή τύπου καταρράκτη, θερμοστατικές (αφενός για αποφυγή απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, σε περίπτωση που κάποιος άλλος ανοίγει μια άλλη μπαταρία του σπιτιού, αφετέρου για μία και μοναδική ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού σε κάθε ντους, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση χρόνου και νερού), ελεγχόμενης ροής με φωτοκύτταρο, αυτοκλειόμενες, με ενσωματωμένο υγρό σαπούνι κ.λπ. Ανάλογα με την τοποθέτηση τους διακρίνονται στις κλασικές επικαθήμενες (πάγκου), στις κομψές επίτοιχες εντοιχισμένες, ή στις υπέρκομψες επιδαπέδιες! Η διάμετρος του μηχανισμού και το βάρος της μπαταρίας όπως και η ποιότητα του υλικού ξεχωρίζουν μια καλή από μια μέτρια μπαταρία. Οι μηχανισμοί και το εξωτερικό μέρος φθείρονται απ’ τα άλατα μες στα χρόνια, οπότε καλό είναι να αποφύγετε μια ανώνυμη φθηνή μπαταρία, οι επώνυμες μάρκες προσφέρουν σήμερα εξαιρετικά προϊόντα σε πολύ προσιτές τιμές.
Τα μεταλλικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο και στην κουζίνα μας (μπαταρίες, αξεσουάρ μπάνιου κ.λπ.) θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό τους.

- Χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση σε μεταλλικές επιφάνειες.
- Τα άλατα απομακρύνονται με ειδικά καθαριστικά για μεταλλικές επιφάνειες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είτε στα super market, είτε τα διαθέτουν οι εταιρίες-παραγωγοί των μπαταριών.
- Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν οξέα αλάτων, μυρμηκικό οξύ, οξέα ξυδιού, φωσφορικό οξύ, χλωριούχο λευκαντικό, διότι μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην επιφάνεια των μπαταριών.
- Μην αναμειγνύετε καθαριστικά.
- Μην αφήνετε τα καθαριστικά να δράσουν για περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται.
- Μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση αλάτων με το συχνό καθαρισμό.
- Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά σφουγγάρια ή πανιά με μη λεία επιφάνεια που μπορεί να προκαλέσουν χαρακιές, για παράδειγμα σκληρά σφουγγάρια ή πανιά με μικρο-ίνες.
- Μη ρίχνετε το καθαριστικό υγρό απευθείας στα προϊόντα. Περιχύστε το σε κάποιο πανί ή σφουγγάρι, ώστε να γίνεται καλύτερο καθάρισμα, σε σημείο που μπορεί να φτάσει το πανί ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές.
- Ξεπλύνετε το προϊόν μόνο με καθαρό νερό, ώστε να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα.
- Ακόμη και τα είδη που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας, όπως υγρά σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις μπαταρίες. Και εδώ συνίσταται το ξέβγαλμα με νερό μετά τη χρήση τους.

Σημαντική πληροφορία
Οι χρωματιστές μπαταρίες, δηλαδή όλα τα χρώματα εκτός του «χρωμέ», είναι πιο ευαίσθητες. Ενώ οι μπαταρίες «χρωμέ» μπορεί να αντέξουν στη χρήση ακατάλληλων καθαριστικών για αρκετές φορές, οι χρωματιστές μπαταρίες μπορεί να αλλοιωθούν πολύ πιο εύκολα. Για τις χρωματιστές μπαταρίες η εταιρία μας συνιστά τη χρήση των καθαριστικών που προτείνει ο κατασκευαστής τους.
Οι θερμοστατικές μπαταρίες μπάνιου παρέχουν δύο δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτουν οι κλασικές μπαταρίες.
Πρώτον, σε περίπτωση που ενώ εσείς κάνετε ντους, κάποιος άλλος ανοίξει μια άλλη μπαταρία στο σπίτι, η θερμοστατική μπαταρία θα κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του νερού στο ντους σας, προστατεύοντας σας από την δυσάρεστη απότομη αυξομείωση της θερμοκρασίας.
Δεύτερον, με την θερμοστατική μπαταρία ρυθμίζετε μια φορά την επιθυμητή θερμοκρασία στην αρχή του ντους σας και έπειτα η θερμοκρασία αυτή παραμένει σταθερή, όσες φορές κι αν ανοιγοκλείσετε τη ροή του νερού!
Έτσι, η χρήση θερμοστατικών μπαταριών είναι μια τριπλή νίκη όσον αφορά στην οικονομία, στην ασφάλεια και στην άνεση. Το θερμοστατικό σύστημα μειώνει την κατανάλωση νερού, είναι ασφαλές και παρέχει άνεση και εξοικονόμηση χρόνου.

Συστήματα ντους

Οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες είναι πολλές και διαφορετικές. Η πλέον σύγχρονη επιλογή είναι η επιλογή κεφαλής ντους (το λεγόμενο ταψί), είτε οροφής, είτε με μπράτσο απ’ τον τοίχο. Σήμερα πλέον η επιλογή αυτή δεν στοιχίζει πολύ, υπάρχουν και μοντέλα που είναι πολύ προσιτά στην τιμή. Αν το πορτοφόλι αντέχει, ρίξτε μια ματιά σε μοντέλα που παρέχουν διαφορετικούς τρόπους ροής του νερού, εναλλασόμενο φωτισμό κλπ. Άλλες κλασσικές επιλογές, το σταθερό ντους ψηλά στον τοίχο και η βέργα με ντους ρυθμιζόμενο στο ύψος. Όσο αφορά στα τηλέφωνα ντους, η σημερινή γκάμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε εργονομικά, ελαφριά τηλέφωνα με πολυλειτουργίες, ρύθμιση τρόπου ροής και πίεσης του νερού.

Μπαταρίες νιπτήρος

Η επιλογή σας καθορίζεται αρχικά απ’ το είδος του νιπτήρα σας. Αν η επιλογή σας το επιτρέπει εξετάστε το ενδεχόμενο της επίτοιχης μπαταρίας, μια επιλογή που αναβαθμίζει το αισθητικό αποτέλεσμα, εξοικονομώντας χώρο και διευκολύνοντας τον καθαρισμό. Αν όχι στον τοίχο, τότε κλασσικά πάνω στον νιπτήρα ή μήπως στον πάγκο; Για ειδικές περιπτώσεις υπάρχει και η επιλογή της επιδαπέδιας. Απλή ή αναμικτική (με μηχανισμό μίξης ζεστού-κρύου μέσω ενός χειριστηρίου) , εξοικονόμησης νερού (με διακόπτη στο 50% της ροής), εξοικονόμησης ενέργειας (με έλεγχο θερμοκρασίας), με ροή τύπου καταρράκτη, θερμοστατική (με μηχανισμό αυτόματης μίξης ζεστού κρύου), ελεγχόμενης ροής με φωτοκύτταρο ή χωρίς. Η διάμετρος του μηχανισμού και το βάρος της μπαταρίας ξεχωρίζουν μια καλή από μια μέτρια μπαταρία. Οι μηχανισμοί φθείρονται απ’ τα άλατα μες στα χρόνια, αποφύγετε μια ανώνυμη φθηνή μπαταρία, οι επώνυμες μάρκες προσφέρουν σήμερα εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Τα οξέα, είναι κύριο συστατικό των καθαριστικών για την απομάκρυνση των αλάτων. Κατά τον καθαρισμό των εξαρτημάτων ωστόσο, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:
· Χρησιμοποιείτε μόνο τα καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν οξέα αλάτων, μυρμηκικό οξύ και οξέα ξυδιού, διότι μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
· Και τα καθαριστικά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν χλωριούχο λευκαντικό
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν χαρακιές, σκληρά σφουγγάρια ή πανιά με μικρο-ίνες. · Απαγορεύεται η μίξη των καθαριστικών.
Σωστός τρόπος καθαρισμού και περιποίησης :
Ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης των καθαριστικών. Γενικά όμως ισχύουν τα ακολούθα:
· Κάντε σωστό καθαρισμό.
· Μην αφήνετε τα καθαριστικά να δράσουν για περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται.
· Μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση αλάτων με το συχνό καθαρισμό.
· Τα άλατα απομακρύνονται με ειδικά καθαριστικά.
· Μη ρίχνετε το προϊόν απευθείας στα προϊόντα. Περιχύστε το σε κάποιο πανί ή σφουγγάρι, ώστε να γίνεται καλύτερο καθάρισμα, σε σημείο που μπορεί να φτάσει το πανί ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές.
· Ξεπλύνετε το προϊόν μόνο με καθαρό νερό, ώστε να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα.
Σημαντική πληροφορία
Ακόμη και τα είδη που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας, όπως υγρά σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Και εδώ ισχύει το ξέβγαλμα με νερό μετά τη χρήση τους.
Λάθος τρόπος καθαρισμού και περιποίησης
Μη χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση σφουγγάρια απορρυπαντικών με μη λεία επιφάνεια. Οι όμορφες λείες επιφάνειες θα χαραχθούν.