Συμβουλές αγοράς για κουζίνα

Μπαταρίες κουζίνας

Στον τοίχο ή στον πάγκο; Αν προτιμάτε στον τοίχο, προσέξτε το ύψος του ρουξουνιού (ράμφους) της μπαταρίας να μην βρίσκει με το παράθυρο. Απ’ την΄αλλη πλευρά, το χαμηλό ρουξούνι εμποδίζει το στρίψιμο του δεξιά-αριστερά, αν υπάρχουν μεγάλες κατσαρόλες στον νεροχύτη. Το τελευταίο σημείο θα πρέπει να το προσέξετε και αν η επιλογή σας είναι μπαταρία πάγκου, προτιμήστε τα ψηλά ρουξούνια σχήματος Γ και όχι τα διαγώνια. Αναρωτηθείτε αν σας βολεύει το ντους, υπάρχουν μοντέλα που έχουν το ντους στον πάγκο, δίπλα στην μπαταρία και άλλα που το έχουν στο ρουξούνι τους, αποσπώμενο. Απλή ή αναμικτική (με μηχανισμό μίξης ζεστού-κρύου μέσω ενός χειριστηρίου) , εξοικονόμησης νερού (με διακόπτη στο 50% της ροής). Η διάμετρος του μηχανισμού και το βάρος της μπαταρίας ξεχωρίζουν μια καλή από μια μέτρια μπαταρία. Οι μηχανισμοί φθείρονται απ’ τα άλατα μες στα χρόνια, αποφύγετε μια ανώνυμη φθηνή μπαταρία, οι επώνυμες μάρκες προσφέρουν σήμερα εξαιρετικά προϊόντα σε προσιτές τιμές.
Τα οξέα, είναι κύριο συστατικό των καθαριστικών για την απομάκρυνση των αλάτων. Κατά τον καθαρισμό των εξαρτημάτων ωστόσο, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:
· Χρησιμοποιείτε μόνο τα καθαριστικά, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν οξέα αλάτων, μυρμηκικό οξύ και οξέα ξυδιού, διότι μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.
· Και τα καθαριστικά που περιέχουν φωσφορικό οξύ, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα.
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν χλωριούχο λευκαντικό
· Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν χαρακιές, σκληρά σφουγγάρια ή πανιά με μικρο-ίνες. · Απαγορεύεται η μίξη των καθαριστικών.
Σωστός τρόπος καθαρισμού και περιποίησης :
Ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης των καθαριστικών. Γενικά όμως ισχύουν τα ακολούθα:
· Κάντε σωστό καθαρισμό.
· Μην αφήνετε τα καθαριστικά να δράσουν για περισσότερο χρόνο από ότι χρειάζεται.
· Μπορείτε να μειώσετε την εμφάνιση αλάτων με το συχνό καθαρισμό.
· Τα άλατα απομακρύνονται με ειδικά καθαριστικά.
· Μη ρίχνετε το προϊόν απευθείας στα προϊόντα. Περιχύστε το σε κάποιο πανί ή σφουγγάρι, ώστε να γίνεται καλύτερο καθάρισμα, σε σημείο που μπορεί να φτάσει το πανί ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές.
· Ξεπλύνετε το προϊόν μόνο με καθαρό νερό, ώστε να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα.
Σημαντική πληροφορία
Ακόμη και τα είδη που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας, όπως υγρά σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Και εδώ ισχύει το ξέβγαλμα με νερό μετά τη χρήση τους.
Λάθος τρόπος καθαρισμού και περιποίησης
Μη χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση σφουγγάρια απορρυπαντικών με μη λεία επιφάνεια. Οι όμορφες λείες επιφάνειες θα χαραχθούν.

Νεροχύτες

Οι διαστάσεις καθορίζουν την επιλογή σας, καθώς επίσης και το γεγονός αν θέλετε ένθετο ή υποκαθήμενο νεροχύτη, με σκέτες γούρνες ή και πάγκο. Η επιλογή του υλικού είναι μεταξύ ανοξείδωτου ή συνθετικού γρανίτη, εκτός αν θέλετε να σχεδιάσετε ενιαίο πάγκο-νεροχύτη από solid surface. Όσο αφορά στις γούρνες, μία γούρνα ενιαία ή δύο ίδιες ή δύο ανόμοιες μικρή-μεγάλη, ή τρεις με δύο μεγάλες και μια μικρή στη μέση. Η επιφάνεια μπορεί να είναι λεία ή σαγρέ, ενώ στους συνθετικούς γρανιτένιους μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη χρωματική γκάμα.
Οι ανοξείδωτοι νεροχύτες Franke κατασκευάζονται από εξαιρετικής ποιότητας ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304 18/10 (Cr/Ni). Η συγκεκριμένη αυτή σύνθεση που περιλαμβάνει 18% χρώμιο για αξεπέραστη λάμψη και 10% νικέλιο για αντίσταση στη σκουριά ακολουθεί τις προδιαγραφές για τη χρήση του ανοξείδωτου χάλυβα που ισχύουν και για τα χειρουργεία. Συμβουλές καθαρισμού: Για την καθημερινή φροντίδα του νεροχύτη σας, αρκεί ένα απλό πλύσιμο & στέγνωμα με ύφασμα:
· Πλύνετε την επιφάνεια με ζεστό νερό & ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό για τα πιάτα. Στεγνώστε την επιφάνεια με ένα στεγνό μαλακό πανί.
· Το συχνό στέγνωμα αποτρέπει το σχηματισμό αλάτων στην επιφάνεια του νεροχύτη, σε περιοχές με υψηλό βαθμό σκληρότητας του νερού
Επίμονοι λεκέδες και σημάδια: Ο αποχρωματισμός και τα περισσότερα σημάδια στο ανοξείδωτο προκαλούνται από τα άλατα του νερού που επικάθονται στην επιφάνεια του μετάλλου. Είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας εξωτερικής πηγής και δεν δημιουργούνται από τον ανοξείδωτο χάλυβα. Τέτοιοι λεκέδες, που συχνά μοιάζουν σαν «ουράνιο τόξο», μπορούν να αποφευχθούν εντελώς αν απομακρύνετε τα υγρά βοηθήματα καθαρισμού (πανάκια, σφουγγάρια κ.λπ.) από την επιφάνεια του νεροχύτη μετά από τη χρήση τους. Σε επίμονους λεκέδες όπως:
· Λεκέδες λαδιού: χρησιμοποιείστε ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό πλυσίματος πιάτων σε ζεστό νερό. Στεγνώστε πάντα με μαλακό πανί.
· Αποτυπώματα: χρησιμοποιείστε ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό πλυσίματος πιάτων σε ζεστό νερό ή τρίψτε προσεκτικά με μαλακό πανί και υγρό καθαρισμού τζαμιών Στεγνώστε πάντα με μαλακό πανί.
· Σχηματισμός αλάτων: χρησιμοποιείστε ένα απορρυπαντικό γενική χρήσης με μαλακό πανί. Τα επίμονα άλατα αφαιρούνται με ζεστό νερό & ξύδι. Ξεπλύνετε με νερό και σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) και μετά με καθαρό νερό. Στεγνώστε πάντα με μαλακό πανί.
· Λεκέδες από καφέ ή τσάι: καθαρίστε με ζεστό νερό ή σόδα, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με μαλακό πανί.
· Σημάδια από φωτιά: καθαρίστε με μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό πλυσίματος πιάτων σε πολύ ζεστό νερό, ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε με πανί.
· Επιφανειακές αμυχές: χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για ανοξείδωτο χάλυβα, σε μαλακό πανί.
· Στίγματα οξείδωσης: Τα σημάδια σκουριάς είναι πάντοτε αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων (π.χ. ύπαρξη σιδηρούχων μορίων στο νερό, μόρια από κατσαρόλες, άλλα μεταλλικά σκεύη ή συρμάτινα σφουγγαράκια που έχουν επικαθήσει στην επιφάνεια του νεροχύτη). Για την απομάκρυνση τέτοιων λεκέδων, χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για ανοξείδωτο χάλυβα σε μαλακό πανί.
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ: · Συρμάτινο σφουγγαράκι ή αποξεστικά υλικά (π.χ. σπάτουλα)
· Υδροχλωρικό οξύ και χλωρίνη
· Γυαλιστικό ασημικών
· Μην αφήνετε σκουριασμένα αντικείμενα σε επαφή με την ανοξείδωτη επιφάνεια
· Μην αποθηκεύετε ανοικτά δοχεία απορρυπαντικών που περιέχουν χλωρίνη ή άλλα προϊόντα κάτω από τον νεροχύτη (η εξάτμισή τους μπορεί να βλάψει το νεροχύτη)
Η Franke συνιστά την ειδική κρέμα INOX CREAM για τον καθαρισμό επιφανειών από ανοξείδωτο χάλυβα.
Η σύνθεση των νεροχυτών Franke Fragranite με 80% φυσική πέτρα γρανίτη και 20% ακρυλική ρητίνη διασφαλίζει εξαιρετική αντοχή και εμφάνιση που διαρκεί στον χρόνο. Χάρη στην επαναστατική τεχνολογία DuraKleen® Plus όλοι οι νεροχύτες Franke διαθέτουν εξαιρετικά ομαλή επιφάνεια που είναι ιδιαίτερα εύκολο να διατηρηθεί καθαρή, καθώς δυσχεραίνεται η συσσώρευση αλάτων. Δεν υπάρχει κανένα επιφανειακό επίστρωμα: το υλικό και το χρώμα είναι συμπαγή σε όλο το νεροχύτη. Κατά συνέπεια, ακόμη υλικά «ύποπτα» για τη δημιουργία των πιο σκληρών λεκέδων όπως τα παντζάρια, ο μαρκαδόρος, το κόκκινο κρασί και το ιώδιο δεν μπορούν να λεκιάσουν την επιφάνεια του νεροχύτη σας. Συμβουλές καθαρισμού: Για την καθημερινή φροντίδα του νεροχύτη σας, αρκεί ένα απλό πλύσιμο & στέγνωμα με ύφασμα: Πλύνετε την επιφάνεια με ζεστό νερό & ένα μαλακό απορρυπαντικό ή υγρό για τα πιάτα, χρησιμοποιώντας μία νάιλον βούρτσα με κυκλικές κινήσεις. Ξεβγάλτε λεπτομερώς και στεγνώστε την επιφάνεια με ένα στεγνό μαλακό πανί. Το συχνό στέγνωμα αποτρέπει το σχηματισμό αλάτων στην επιφάνεια του νεροχύτη, σε περιοχές με υψηλό βαθμό σκληρότητας του νερού Επίμονοι λεκέδες και σημάδια: Τα περισσότερα σημάδια στην επιφάνεια του νεροχύτη προκαλούνται από τα άλατα του νερού που επικάθονται στην επιφάνεια του μετάλλου, ειδικά σε περιοχές με υψηλό βαθμό σκληρότητας του νερού. Τέτοιοι λεκέδες μπορούν να αποφευχθούν εντελώς με τον καθημερινό καθαρισμό του νεροχύτη, όπως περιγράφεται πιο πάνω. Στίγματα οξείδωσης: Τα σημάδια σκουριάς είναι πάντοτε αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων (π.χ. ύπαρξη σιδηρούχων μορίων στο νερό, μόρια από κατσαρόλες, άλλα μεταλλικά σκεύη ή συρμάτινα σφουγγαράκια που έχουν επικαθήσει στην επιφάνεια του νεροχύτη). Για την απομάκρυνση τέτοιων λεκέδων, χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό για συνθετικές επιφάνειες σε μαλακό πανί. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ: Αποξεστικά ή λειαντικά υλικά (π.χ. ράσπα, λίμες, σπάτουλα), καθώς θα εξασθενίσουν και θα γρατσουνίσουν την επιφάνεια του νεροχύτη καταστώντας την ευαίσθητη στους λεκέδες. Ισχυρά αλκάλια (διάλυμα αμμωνίας και καυστικού νατρίου) Χημικά για την απόφραξη των σωληνώσεων που προϋποθέτουν το γέμισμα του νεροχύτη με νερό για να δράσουν. Η Franke συνιστά την ειδική κρέμα Multiclean για τον καθαρισμό γρανιτένιων και συνθετικών επιφανειών.