Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα πλακάκια του σπιτιού σας

Posted by papapolitis-admin 18/03/2021 0 Comment(s) Όλα τα Νέα,Συμβουλές,

Τα πλακάκια που περιλαμβάνει το σπίτι σας μπορεί να είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία. Στο μπάνιο, στην κουζίνα, σε μεγάλο μέρος αν όχι σε όλο το δάπεδο, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, στην πισίνα. Το πλακάκι είναι το ανθεκτικότερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλλά δεν είναι άφθαρτο, χρειάζεται τη συντήρησή του. Αν η συντήρηση γίνεται σωστά και συστηματικά είναι πολύ απλή και οικονομική. Αν όχι, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα καθαριστικά.

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για τα διαφορετικά προβλήματα και χρήσεις (άλατα, λεκέδες κ.λπ.).
  • Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό να σας προτείνει τα κατάλληλα καθαριστικά.
  • Αποφύγετε τα ισχυρά χημικά και τα μη εγκεκριμένα προϊόντα.
  • Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις τεχνικές προδιαγραφές τους ή να συμβουλευτείτε τον πωλητή σας, ώστε να μην ρισκάρετε να επηρεάσετε την απορροφητικότητά τους ή την αντοχή που έχουν στα χημικά. Διαφορετική αναμένεται να είναι η καθαριότητα που θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι σε σχέση με τον επαγγελματικό χώρο που μπορεί να φιλοξενεί πλακάκια κατάλληλα για βιομηχανικό σκοπό.

Εξαίρεση αποτελούν τα πλακάκια cotto, τα οποία εκτός από την καθαριότητα χρειάζονται και πέρασμα με ειδικό κερί ώστε να μην χάνουν τη αδιαβροχοποίησή τους.

 

Για την καθημερινή καθαριότητά τους

Αν έχετε επιλέξει κεραμικά πλακάκια, τότε προτείνεται το σκέτο νερό, κατά προτίμηση ζεστό, χωρίς πρόσμιξη με απορρυπαντικό. Γενικά, τα ήπια διαλύματα συνιστώνται από τους ειδικούς με τελικό ξέβγαλμα με σκέτο νερό. Τα βαριά απορρυπαντικά /δεν συνιστώνται, μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για τη διάβρωσή τους.

 

Για δύσκολες βρωμιές

Συμβουλευτείτε τον πωλητή σας, έτσι ώστε να μην ρισκάρετε να επηρεάσετε την απορροφητικότητά τους ή την αντοχή των πλακιδίων στα χημικά.

Υπάρχουν εξειδικευμένα καθαριστικά για κάθε πρόβλημα. 

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε εξειδικευμένα καθαριστικά, το νερό με λίγη χλωρίνη μπορεί να κάνουν θαύματα στους επίμονους λεκέδες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ψεκάσετε τα πλακάκια με το διάλυμα, να περιμένετε 10 λεπτά να δράσει και στην συνέχεια να σφουγγαρίσετε με σκέτο ζεστό νερό.

 

Για τα άλατα στα πλακάκια του μπάνιου

Και σε αυτή την περίπτωση η ιδανική λύση είναι τα ειδικά καθαριστικά.  Για εύκολη και γρήγορη λύση δοκιμάστε ξύδι με  απορρυπαντικό πιάτων, είναι πολύ αποτελεσματικός συνδυασμός για τα άλατα. Ψεκάστε, αφήστε το να δράσει, τρίψτε, ξεβγάλτε καλά και πείτε αντίο στα άλατα. Προσπαθήστε όσο γίνεται να μην χρησιμοποιείτε πολλή χλωρίνη και αποφύγετε τα ισχυρά χημικά.