Ετοιμάζεστε να επιλέξετε πλακάκια για τον χώρο σας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Posted by papapolitis-admin 14/04/2021 0 Comment(s) Όλα τα Νέα,Συμβουλές,

Τα κεραμικά πλακάκια είναι η πλέον σύγχρονη λύση στη διακόσμηση του σπιτιού. Τοποθετούνται στο μπάνιο, στην κουζίνα, σε  κάθε δάπεδο εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Υπερτερούν των φυσικών υλικών σε κάθε τομέα: ποιότητα, εμφάνιση, οικολογική επιλογή.   Χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής, τη χρήση, την «πάστα», την επιφάνεια, το σχέδιο  και τις διαστάσεις τους.

Η πιο σύγχρονη εκδοχή τους είναι τα γρανιτοπλακάκια (porcelain tiles), επισμαλτωμένα ή μη, αφήνοντας για ειδικές χρήσεις τα λευκόπαστα, τα cotto, τα klinker.

 

Σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό πλακάκι

Για να αγοράσετε τα πλακάκια που πραγματικά ταιριάζουν στον χώρο σας είναι σημαντικό να έρθετε σε επαφή με πεπειραμένους επαγγελματίες της εταιρείας που θα παραγγείλετε. Μαζί τους θα συζητήσετε όλες τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν τα πλακάκια αυτά για να καλύψουν τις ανάγκες σας.

Τα πλακάκια έχουν χαρακτηρίζονται από δείκτες οι οποίοι ορίζονται από ευρωπαϊκές νόρμες: αντοχή σε βάρος, αντοχή στην πίεση, η απορροφητικότητα, ακαμψία, αντιολισθητικότητα κ.λπ.

Δεν είναι όλα τα πλακάκια κατάλληλα για όλους τους χώρους.  Η επιλογή του σωστού πλακιδίου είναι μία δύσκολη υπόθεση, με πολλές παραμέτρους και συμβιβασμούς. Σε συνδυασμό με τη δυσκολία αντικατάστασης το συμπέρασμα είναι ότι στην επιλογή πλακιδίου απαγορεύεται το λάθος!

 

Γιατί υπάρχουν διαφορές στην τιμολογιακή πολιτική της κάθε εταιρείας;

Όπως σε όλα τα αγαθά, έτσι και στα πλακάκια υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ποιότητα και στην αισθητική, μόνο που στα πλακάκια αυτό κάποιες φορές δεν είναι ευδιάκριτο.

Πολλές εταιρίες δυστυχώς εκμεταλλεύονται την περιπλοκότητα της φύσης του πλακιδίου και την άγνοια του καταναλωτή πουλώντας «ό,τι να ’ναι».

Έτσι εξηγούνται τα σπασμένα πλακάκια, τα ραγισμένα, τα λερωμένα, τα μη επίπεδα, τα γλιστερά κ.λπ. που σίγουρα θα έχετε δει σε σπίτια αλλά και δημόσιους χώρους.

Αποφύγετε τις πολύ οικονομικές επιλογές, εκτός αν η χρήση τους δεν είναι κρίσιμη για εσάς (πχ δευτερεύοντες χώροι, μικρές αποθήκες κ.λπ.)

 

Πλακάκι Α’ διαλογής – Να το προτιμήσω;

Ναι! Τα πλακάκια Α’ διαλογής έχουν περάσει όλους τους ποιοτικούς ελέγχους και τεχνικές προδιαγραφές παίρνοντας άριστα! Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσετε αυτά τα πλακάκια θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές που ορίζει το εργοστάσιο και θα είναι η καλύτερη ποιότητα στο είδος τους. Αν η ποιότητα δεν είναι η πρώτη σας προτεραιότητα ρίξτε μια ματιά στα πλακάκια Β’ διαλογής.

 

Τι πλακάκια να προτιμήσω;

  1. Επιλέξτε από πολλά στυλ: τύπου μαρμάρου, ξύλου, τσιμέντου, πέτρας.
  2. Απομίμηση μωσαϊκού, ταπετσαρίας, βοτσαλομπετόν.

Η προέλευση παίζει ρόλο. Στην Ιταλία θα βρείτε τα ομορφότερα σχέδια, η Ισπανία ακολουθεί και μετά αναζητείτε οικονομικές λύσεις σε Πορτογαλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ινδία κ.λπ. 

 

Σκεφθείτε αν προτιμάτε μικρή ή μεγάλη διάσταση, θα βρείτε από ψηφίδες 1cm x 1cm έως και slab 1.60m x 3.20m!

Μην αγνοήσετε το πάχος του πλακιδίου.

  • Σχήμα; Τετράγωνο, ορθογώνιο ή μήπως εξάγωνο;
  • Γυαλιστερή ή ματ επιφάνεια; Ή κάτι ενδιάμεσο;
  • Μήπως θέλετε κάποιο décor;

Σημαντικό: Εκτός από τα πλακάκια είναι εξαιρετικά σημαντική η επιλογή των υλικών τοποθέτησης: κόλλες, στόκοι, τσιμεντοκονίες, μονωτικά υλικά κ.λπ.

 

Ποια είναι η σωστή ποσότητα για τα τετραγωνικά σας

Συμβουλευτείτε τον τοποθέτη σας και επιβεβαιώστε με τον πωλητή σας. Καλό είναι έχετε προβλέψει και τη φύρα, τα σοβατεπί και την καβάντζα. Γι’ αυτόν τον λόγο από όλους τους επαγγελματίες προτείνεται να αγοράζετε επιπλέον ποσότητα για ασφάλεια, η οποία είναι της τάξεως του 7% του συνολικού σας χώρου.

Οι περισσότεροι αγοραστές έχουν τελικά χρειαστεί τα εφεδρικά πλακάκια για πολλές αιτίες. Ατυχήματα, φθορά, καταστροφή υδραυλικών κ.α.

Μην ξεχνάτε να περιποιείστε σωστά τα πλακάκια σας, με ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά, για να μην χάσουν ποτέ την λάμψη τους!